Vrouw ziek in bed

Wat is arbeidsongeschiktheid?

“Wat een vreemde titel. Iedereen weet toch wat arbeidsongeschiktheid is?”

Arbeidsongeschiktheid lijkt heel duidelijk en bij het woord denken we al snel aan een betekenis waaruit blijkt dat degene die arbeidsongeschikt is, niet in staat is om te werken.

Maar is arbeidsongeschiktheid wel zo duidelijk en eenzijdig of heeft arbeidsongeschiktheid, zeker vandaag de dag, heel veel kanten?

Een internet marketeer zou met een gebroken neus nog gewoon kunnen werken (eventuele uitlegvideo’s kan hij misschien even uitstellen) maar een freelance fotomodel zal toch echt een tijd zonder werk zitten met een ingepakte, gebroken neus.

Dus waar een gebroken neus voor de een alleen pijnlijk en vervelend is, is het voor de ander niet alleen pijnlijk en vervelend maar ook nog eens een verlies van inkomsten.

En zo werd arbeidsongeschiktheid in eens heel lastig.


Vroeger was het duidelijker, niet beter

Vroeger, nog voor we in de informatiemaatschappij terecht kwamen, verdienden het grootste gedeelte van de bevolking hun geld door fysiek te werken. Denk hierbij aan beroepen als timmerman, loodgieter, bakker, slager etc.

Een van de overeenkomsten van dit soort beroepen is het feit dat wanneer je fysiek iets mankeert, je minder goed in staat bent om je werk uit te voeren. Zowel de timmerman als de slager zou zijn werk niet uit kunnen voeren wanneer hij zijn been breekt.

Omdat vrijwel iedereen in een soortgelijke situatie terecht zou kunnen komen was het duidelijker wanneer iemand zijn of haar werk wel of niet kon uitvoeren.


Vandaag is het onduidelijker, misschien wel beter

In de informatiemaatschappij verdiend het grootste gedeelte van de bevolking zijn of haar geld met kennis. Waar de bevolking eerst vooral de vaardigheden bezat om met de handen te werken is er alweer een tijd een enorme verschuiving gaande waarin mensen over het algemeen minder met hun handen werken en meer met hun hoofd.

Enkele voorbeelden zijn grafische ontwerpers die weliswaar de computer bedienen met hun handen maar het daadwerkelijke ontwerpen doen met hun hersenen.

Schrijvers die ook weer gebruik maken van hun handen om te typen maar de verhalen en teksten verzinnen met hun hersenen.

En zo zijn er nog tal van beroepen op te noemen waarbij mensen tegenwoordig gebruik maken van een hulpmiddel als een computer maar de kern van de werkzaamheden verzet in hun hoofd.

Het overschakelen naar de informatiemaatschappij heeft enorm veel gevolgen, zowel goede als slechte. Een van de minder goede gevolgen is het feit dat we hierdoor veel minder in beweging zijn, veel zitten en veel op een scherm kijken.

Een ander gevolg is dat het steeds moeilijker aan het worden is om te bepalen of iemand arbeidsongeschikt is.

Moet arbeidsongeschiktheid zichtbaar zijn?

In een eerder voorbeeld hadden we het over een gebroken neus en een gebroken been. Twee duidelijk zichtbare blessures die afhankelijk van het beroep van het slachtoffer een goede reden voor arbeidsongeschiktheid kunnen zijn.

Maar wat als arbeidsongeschiktheid niet zichtbaar is? Wat als het gaat om buikpijn, hoofdpijn of een psychische klacht? Moet arbeidsongeschiktheid zichtbaar zijn om geldig te zijn?

Zichtbaar is hier misschien niet het goede woord. Volgens verzekeringen moet een reden van arbeidsongeschiktheid aantoonbaar zijn.

Met andere woorden, het slachtoffer moet kunnen aantonen dat hij of zij daadwerkelijk dusdanig last ondervindt van een klacht, dat hij of zij niet in staat is om zijn of haar werk uit te oefenen.

Maar hoe doe je dat met een psychische klacht? Hoe toon je aan dat je een burnout hebt. Kun je een lijstje symptomen afvinken van een test op het internet of moet je door een drie maanden durend traject met een enorm rapport als uitkomst? Zo ja, wat gebeurt er tijdens die drie maanden?

Arbeidsongeschiktheid regelen voor minder dan € 24,- per maand? Dat kan niet. Of toch wel?

Arbeidsongeschiktheid is ingewikkeld

Feit blijft dat arbeidsongeschiktheid, zeker vandaag de dag, iets gecompliceerd is. Er zijn ontzettend veel factoren die meespelen in de vraag of iemand wel of niet in staat is om zijn of haar werk uit te oefenen.

Zo is het logisch dat wat voor de een een beperking in zijn of haar werk is, voor de ander geen reden hoeft te zijn om zijn of haar werk uit te voeren.

Daarbij zou het ook nog eens zo kunnen zijn dat een bepaalde klacht zeker vervelend en zelfs belastend is wat betreft het uitvoeren van werkzaamheden, maar het goed mogelijk is om tijdelijk andere werkzaamheden uit te voeren waarbij je geen last hebt van de specifieke klacht.

Wanneer je ervoor gekozen hebt om maandelijks veel geld aan premie te betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat er een deel van dat geld naar een zogenaamd onderzoeksteam. Dit team behandeld dit soort gecompliceerde situaties en zal zijn best doen om aan te tonen dat het slachtoffer geen recht heeft op een uitkering.

Er zal gekeken worden naar manieren of het niet toch mogelijk is om op een bepaalde manier (ander soort) werkzaamheden voort te zetten of bijvoorbeeld of je überhaupt niet gewoon je werk kunt uitvoeren met de klacht die je omschrijft.

Los daarvan zal er gekeken worden of de klacht die je omschrijft wel aantoonbaar is. Hiervoor zal je bijvoorbeeld naar de huisarts, het ziekenhuis of een psychiater moeten (afhankelijk van je klachtomschrijving).

Arbeidsongeschiktheid is te ingewikkeld

Althans, dat is het voor ons. Wij hebben geen medicijnen gestudeerd, hebben ons niet per beroep verdiept in de fysieke en geestelijke staat die je moet hebben om het goed uit te kunnen voeren en hebben ook niet de ambitie die studie ooit te gaan volgen of dat onderzoek uit te gaan voeren.

Wel hebben wij de ambitie om voor te zorgen dat elke ondernemer gebruik gaat maken van onze oplossing voor arbeidsongeschiktheid.

Vanwege het unieke cirkelsysteem van CommonEasy bepaald degene die betaald of hij of zij van mening is dat het slachtoffer daadwerkelijk niet in staat is om te werken.

Het mooie hiervan is onder andere dat jij een verbinding hebt met het slachtoffer. Je eerste cirkel ken je persoonlijk, je tweede cirkel komt uit de persoonlijke cirkel van de mensen uit je eerste cirkel en de derde kring komt uit de persoonlijke cirkel van de mensen uit je tweede cirkel.

Door de manier waarop het CommonEasy platform is opgebouwd is het ook mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan.

Het overkoepelende doel van CommonEasy is dat ondernemers elkaar helpen waar mogelijk. Mocht jij op welke manier dan ook een oplossing weten om de arbeidsongeschiktheid voor iemand op te lossen dan hoeft hier helemaal geen geld aan te pas te komen.

Zo kunnen we elkaar bijvoorbeeld ook helpen wanneer iemand tijdelijk niet mobiel is door een gebroken voet of been. Deze persoon heeft er veel meer aan om tijdelijk naar en van zijn werk gebracht te worden dan dat hij thuis moet zitten en een financiële bijdrage krijgt.

Onafhankelijke keuringsarts

Tot nu toe is het nooit voorgekomen maar mocht het zo zijn dat iemand een situatie echt niet vertrouwd waarbij iemand heeft aangegeven arbeidsongeschikt te zijn dan zal CommonEasy dit in eerste instantie altijd proberen zelf op te lossen.

Zo kan er via het CommonEasy platform bezwaar gemaakt worden op een situatie (een situatie waarbij iemand uit jouw cirkels beschrijft arbeidsongeschikt te zijn). Dit bezwaar zal bij CommonEasy binnenkomen.

CommonEasy bespreekt dit bezwaar vervolgens met de indiener van de situatie en zal zijn of haar reactie bij degene die bezwaar gemaakt heeft neerleggen.

Mocht dit het probleem niet opgelost hebben dan zal CommonEasy een onafhankelijke keuringsarts of expert vragen om de situatie te beoordelen. Mocht de uitkomst van deze beoordeling neutraal zijn dan zal CommonEasy een stemming onder het netwerk organiseren.

Op die manier geven we de leden zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid en stappen wij alleen in wanneer dat echt nodig is.

Dus, wat is arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid is wat jij en je mede-ondernemers samen overeenkomen. Moeilijker moet je het niet maken.

Robin Peek

13 september 2018

Reacties