COMMON STORIES | Bente

“Toen ik zelf in een situatie belandde,  voelde het dat ik niet die tijd mocht nemen, als ondernemer. Ik werd geholpen in te zien dat dit nu juist is waar CommonEasy voor is. Die support was heel fijn.”

Bij CommonEasy vinden we het normaal om elkaar te helpen als het tegenzit. We maken daarom van jouw netwerk een vangnet. In deze Common Stories reeks lichten we verhalen uit van ondernemers met diverse achtergronden. Verhalen van founders tot zelfstandigen, van creative professionals tot therapeut.

In een gezellige binnentuin in Utrecht ontmoetten we Bente, een vrolijke en speelse vrouw. Dat viel ook te verwachten, Bente geeft namelijk al jaren ‘lachworkshops’! Maar dat het leven niet alleen maar lachen is, dat weet Bente ook goed.

‘Mensen denken soms dat ik alleen maar lach, maar dat is natuurlijk niet zo.’ 

Tien jaar geleden startte ze het bedrijf ‘GetTheLaughFlow’. Met de lachworkshops wil ze mensen uit hun comfortzone halen met iets positiefs. Ze had geen idee wat het precies zou worden, haar omgeving ‘lachte’ haar misschien wel een beetje uit. Hoe ga je geld verdienen met lachworkshops? Maar Bente is een doener, en dit wilde ze doen. Ze kijkt wel waar het schip strandt. Nu, tien jaar later, kan ze volledig leven van haar bedrijf en verzorgd ze lach- en mopperworkshop en improvisatietheater, heeft ze het platform leukeworkshop.nl opgezet én is ze provocatief coach. Ze heeft een team van mensen om zich heen en haar bedrijf is flink uitgebreid. 

Daar heeft ze wel wat voor moeten doen. In het begin deed ze alles alleen, zei nooit nee tegen een aanbod en ging haar werk voor alles. Bij een sociale afspraak meldde ze er altijd bij dat als er een workshop geboekt zou worden, het helaas niet door kon gaan. Stapje voor stapje leerde ze om meer de controle los te laten. Ze ziet nu dat het in die periode heel veel energie van haar vroeg. Maar Bente is altijd in beweging, juist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ze volgt zelf verschillende trainingen en opleidingen waaronder een ‘reading’ opleiding aan het centrum voor leven en intuïtie waarin ze leert meer haar eigen intuïtie te volgen en energieën van anderen buiten zichzelf te houden.

Persoonlijke ontwikkeling, dat is ook de kern van haar werk. Met haar lach- en mopper workshops probeert ze mensen wat minder serieus naar het leven te laten kijken. Wat losser te maken. Maar ook het lachen te omarmen als een emotie die een heerlijke uitlaatklep kan zijn, op kan luchten en kan relativeren. Lachen kan heel veel opwekken. Zonder een woord te zeggen, kunnen mensen elkaar leren kennen.

Met lachen komt echt een deel van iemands karakter naar boven

Werkt dit ook zo in haar eigen leven? Lachen en huilen staan dicht bij elkaar. Bente gaat zelf door iets moeilijks heen en tijdens haar eigen georganiseerde lachclub ging haar enorme lachkick vanzelf over in een huilbui. ‘Normaal zou ik wel een beetje terug houden, maar dat was onmogelijk, ik ben ook gewoon een mens’.

In haar dagelijkse leven ziet ze dat ze snel alle emoties omarmd. ‘Ik kan goed humor gebruiken om te relativeren. Niet altijd natuurlijk, soms zit ik zo slecht in m’n vel en dan zou ik eigenlijk moeten lachen en daar heb ik echt geen zin in. Denk ik: rot op met m’n lachen‘, vertelt Bente, gevolgd door een harde lach.

Vorig jaar kwam Bente in een lastige periode terecht. Naast een verhuizing werd ze ziek. Ze had twee keer contact met de huisarts maar ze moest uitzieken , dus dat deed ze, maar ze belandde in het ziekenhuis en had een herstel van twee maanden. Het bracht haar totaal van de wereld, ze kon helemaal niks. Dat was een intense en hele leerzame ervaring. ‘Vooral voor een actief persoon is het heel angstig als je lijf je ineens in de steek laat’. Ze moest helemaal de touwtjes uit handen geven, ook omdat ze midden in een verhuizing zat. Haar familie pakte haar spullen grotendeels in, dat was heel gek voor haar.

Het schudde haar wakker en deed haar nadenken over wat ze echt belangrijk vond. Want het mooie was, haar bedrijf draaide gewoon door.

Dat gegeven was ook lastig in het aanvragen van een ‘situatie’ bij CommonEasy. Er kwam toch wel wat geld binnen? Haar vrienden hielden voet bij stuk ‘hier heb je het juist voor!’. In het ziekenhuis belde de coach van CommonEasy haar. ‘Hij was zo supportive en zei echt ‘neem je tijd’. Dat maakt me nu nog emotioneel. Ik voelde voor mezelf niet dat het mocht. Dat ik niet die tijd mocht nemen, als ondernemer. Die support was heel fijn.’ vertelt Bente, terwijl ze wat tranen laat.

Vanaf het begin was Bente heel enthousiast over CommonEasy. Ze heeft ook veel werk gedaan om mensen uit haar netwerk erbij te krijgen. De kracht is dat mensen elkaar persoonlijk kennen ‘ik ga nooit zomaar op een vriendschapsverzoek in’. Het netwerk is juist bedoeld voor persoonlijk contact en ondersteuning.

‘Ik reageer altijd op andere hun situatie. Elkaar supporten als ondernemer, juist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, is erg belangrijk.’

Dat Bente meer loslaat, betekent niet dat ze stil zit. Ze doet momenteel een yoga opleiding en wil zich meer ontwikkelen als persoonlijke coach. Ze droomt ervan met haar vriend op Indonesië een plek te ontwikkelen waar ze anderen kan helpen. Maar vastbijten doet ze niet.

‘Ik weet waar ik heen ga, maar sta altijd open voor verandering’

Wil je instappen in het netwerk van Bente en elkaars backup zijn voor als het even tegenzit? Klik dan hier!

Lees meer over Bente’s werk op leukeworkshop.nl en GetTheLaughFlow.

Foto’s: Claudia Rison

Lotte Kauffman

19 juli 2023

Reacties