CommonEasy is geen Broodfonds

Een Broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening in de vorm van een schenkkring. Het is een dienst van de BroodfondsMakers. CommonEasy biedt dit niet aan, maar biedt wel een ander alternatief. Een Broodfonds is namelijk niet de enige oplossing voor ZZP’ers.

Als ondernemer heb je het woord ‘Broodfonds’ vast al wel eens voorbij horen komen. Wij horen dit woord bijna dagelijks. CommonEasy wordt namelijk nog wel eens geassocieerd en verward met een Broodfonds.

In dit artikel willen we je daarom uitleggen dat CommonEasy geen Broodfonds is. Om dat zo duidelijk mogelijk te doen, vertellen we je wat een Broodfonds is, wat de voordelen van een Broodfonds zijn en wat de overeenkomsten en verschillen tussen een Broodfonds en CommonEasy zijn.

Wat is een Broodfonds?

Om maar meteen het spits af te bijten: wat is een Broodfonds?

Voor die vraag kunnen we niet anders dan het antwoord van de bedenkers en oprichters van het eerste Broodfonds quoten. Zij geven als antwoord:

“Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers.” 

Arbeidsongeschiktheid is een risico voor de ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een Broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen.

Broodfondsen zijn betaalbaar, kleinschalig en transparant.” [1]

In de praktijk komt het er op neer dat een Broodfonds een groep van minimaal twintig tot vijftig ondernemers is, die maandelijks een bedrag inleggen om elkaar financieel te kunnen ondersteunen bij eventuele arbeidsongeschiktheid.

Wat zijn de voordelen van een Broodfonds?

Het Broodfonds is in tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken nog vrij ‘vers’ (vers brood(fonds.. flauw). 

In 2006 is het eerste Broodfonds bedacht door een groep zelfstandigen uit Utrecht.

In de vier jaar die volgden bleek het Broodfonds een succes te zijn voor de groep zelfstandigen en via-via werd het Broodfonds al snel bekend in Utrecht en omstreken. In die tijd hadden zelfstandige ondernemers twee keuzes:

Zij konden het risico van arbeidsongeschiktheid beperken door gezond te eten, voorzichtig te zijn en te hopen op veilige dagen. Óf zij moesten ervoor kiezen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en maandelijks een paar honderd euro over te maken naar een verzekeringsmaatschappij.

Aangezien (zeker beginnende) ondernemers het zich niet allemaal kunnen veroorloven om maandelijks enkele honderden euro’s uit te geven aan iets dat ze hopen nooit te gebruiken, maakten zij veelal gebruik van de eerste keuze.

Net als met veel andere goede ideeën en uitvindingen werd het Broodfonds bedacht door de mensen die het probleem zelf ervoeren.

De groep zelfstandigen uit Utrecht wilde zich niet langer zorgen hoeven te maken over de risico’s van arbeidsongeschiktheid, maar voelden er ook niets voor om hoge maandelijkse premies te betalen.

Het idee is toen geboren om met een groep ondernemers maandelijks een bedrag op hun zogenaamde ‘Broodfondsrekening’ te storten. Wanneer een van de ondernemers uit het Broodfonds vervolgens arbeidsongeschikt raakte, bijvoorbeeld door ziekte, werd deze ondernemer financieel bijgestaan door een schenking van de Broodfondsrekening.

Naast het feit dat een Broodfonds over het algemeen goedkoper is dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het ook zo dat je bij een Broodfonds inzicht hebt in je mede-ondernemers in het Broodfonds.

Wanneer je premie betaalt aan een verzekeringsmaatschappij heb je wellicht een idee van welk percentage van je premie zij gebruiken voor schadeclaims, maar je zult nooit weten welke ondernemer een vergoeding krijgt uitgekeerd van ‘jouw premie’.

Het allergrootste voordeel van een Broodfonds ten opzichte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het feit dat het geld dat jij maandelijks overmaakt naar jouw ‘Broodfonds-rekening’ ook van jou blijft.

Stel dat jij op een gegeven moment besluit om te stoppen met werken of je gaat weer in loondienst, dan kun je het geld dat jij hebt ingelegd gewoon weer opnemen.

Dit is een bedrag zonder de contributie, € 12,50, die je maandelijks dient te betalen en zonder eventuele schenkingen aan arbeidsongeschikte ondernemers uit jouw Broodfonds.

Dus, in het kort. De voordelen van een Broodfonds zijn:

  • de relatief lage kosten in vergelijking met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • de mogelijkheid inzicht en invloed te hebben op hoe jouw geld gebruikt wordt.
  • het feit dat jouw geld ook echt jouw geld blijft.

Hoe kun je een Broodfonds nog beter maken?

Ik kan me voorstellen dat je nu enthousiast bent over een Broodfonds. Het is, naar onze mening, ook een hele goede uitvinding.

Toch bleek het voor ons niet de ideale oplossing te zijn. Net als voordelen, heeft het Broodfonds namelijk ook wat nadelen.

Enkele punten, die wij als nadeel van een Broodfonds beschouwen, hebben we met CommonEasy als volgt opgelost:

Aansluiten bij een Broodfonds

Om een Broodfonds te kunnen beginnen heb je minimaal 20 ondernemers nodig. Je kunt ook aansluiten bij een bestaand Broodfonds, mits deze minder dan 50 leden heeft en je toegelaten wordt door het bestuur. Sommige Broodfondsen kiezen ervoor om alleen deelnemers via huidige leden te accepteren.

OPLOSSING COMMONEASY

Bij CommonEasy kan letterlijk elke zelfstandige ondernemer zich aanmelden. Doordat we gebruik maken van een uniek cirkelsysteem maak je al snel een groot netwerk aan.

Door gebruik te maken van een eerste kring, tweede kring én derde kring kun jij namelijk de connecties van jouw eerste kring helpen én connecties van de connecties van je eerste kring. Andersom kun jij natuurlijk ook op die manier geholpen worden.

Maximaal 50 ondernemers om vertrouwen te bevorderen en fraude te beperken

Er kunnen maximaal 50 ondernemers lid zijn van één Broodfonds. De officiële website van het Broodfonds geeft als reden “Een Broodfonds is gebaseerd op vertrouwen en goede afspraken. Het moet eenvoudig blijven om contact te houden, te vergaderen en samen besluiten te nemen. Vijftig mensen zijn goed in staat elkaar persoonlijk te kennen. Wordt een groep groter, dan sluipt er bijna vanzelf een zekere mate van afstand en anonimiteit in. Vertrouwen, zeggenschap en samenwerking zijn het fundament van ieder Broodfonds.” [2]

OPLOSSING COMMONEASY

De oplossing hiervoor is eigenlijk vrij simpel. Jij kan zelf bepalen wie er in jouw eerste cirkel komt. De sociale controle vindt plaats in de eerste cirkel. De tweede en derde cirkel vormen op die manier een ketting van vertrouwen.

En daarnaast zal iemand, uit jouw cirkels, die onverhoopt arbeidsongeschikt raakt, zijn of haar verhaal bekend maken binnen zijn kringen (dit kan via het platform van CommonEasy).

Aan de hand van dit verhaal kunnen jij en de andere ondernemers besluiten wel of geen financiële vergoeding toe te kennen.

Mocht je – om welke reden dan ook – het verhaal niet helemaal vertrouwen, dan heb je de mogelijkheid om aan te geven dat je twijfelt. Je kunt dan bijvoorbeeld om meer informatie vragen bij de betreffende persoon. In uiterste gevallen is het zelfs mogelijk dat CommonEasy een expert inschakelt om de situatie te beoordelen. 

Opstartfase en kosten

Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een bestaand Broodfonds, mits deze nog plek heeft of op zoek is naar nieuwe leden. Bij sommige Broodfondsen kan het zo zijn dat je geïntroduceerd moet worden via een bestaand lid.

Om een nieuw Broodfonds te kunnen beginnen moet er in eerste instantie een vereniging worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De Broodfondsmakers nemen deze taak op zich.

Zo’n vereniging moet bestaan uit een bestuur en leden. Kortom, je moet eerst met elkaar beslissen wie het bestuur gaat volgen en wie de leden zijn.

Bij de opstart van een Broodfonds dient iedere deelnemende ondernemer € 225,- inschrijfgeld in te leggen. Hiervan gaat er € 40,- naar de betreffende Broodfonds-vereniging en € 185 naar de BroodfondsMakers. Vanaf deelnemer 41 gaat het inschrijfgeld naar je eigen Broodfonds.[3]

Aangezien je met minimaal 20 ondernemers moet zijn voor een Broodfonds moet je dus al beginnen met € 4.500 waarvan er dus € 3.700 naar de BroodfondsMakers gaat voor het inrichten van de administratie en in het goede banen leiden van de opstart van het Broodfonds.

OPLOSSING COMMONEASY

CommonEasy is voor iedereen en zoals je misschien wel merkt zijn we alive-and-kicking. Met andere woorden, we zijn al opgestart en je hoeft bij ons dan ook geen opstart- en/of inschrijfkosten te betalen.

Sterker nog, je kunt bij CommonEasy gratis beginnen. Wanneer je een account aanmaakt op CommonEasy kun je zonder dat er ook maar een euro aan te pas komt beginnen met het maken van je netwerk.

Wanneer je er later voor kiest om een backup in te stellen begin je jouw lidmaatschap voor € 12,50 per maand.

Vanaf dat moment kunnen connecties uit jouw cirkels een beroep doen op jouw solidariteit wanneer zij arbeidsongeschikt zijn en uiteraard kun jij vanaf dat moment een beroep doen op jouw connecties wanneer jij onverhoopt tijdelijk niet kunt werken.

Wat hebben zowel een Broodfonds als CommonEasy?

Zoals eerder aangegeven vinden wij het Broodfonds een goed initiatief, op bovenstaande punten na. Er zijn dan ook zeker vergelijkingen te maken tussen aspecten van het Broodfonds en CommonEasy.

Geld terug wanneer je stopt

Bij CommonEasy krijg je het geld dat je maandelijks hebt ingelegd gewoon terug wanneer je ervoor kiest om te stoppen. Uiteraard is dit zonder de maandelijkse abonnementskosten van € 12,50 per maand en eventuele bedragen die je bewust hebt geschonken aan iemand uit je eerste, tweede en/of derde kring.

Overschot is op te nemen

Bij CommonEasy maken we gebruik gebruik van een wallet. Dit is in de praktijk gewoon het Engelse woord voor portemonnee en in het geval van CommonEasy een rekening bij MangoPay op jouw naam.

Wanneer je langere tijd lid bent, bestaat er een kans dat je een overschot creëert in je wallet. Dit overschot mag je gewoon opnemen.

Kies ervoor om vrienden en bekenden te helpen

Al jaren doen wetenschappers onderzoek naar het fenomeen dat iets weggeven de mens een goed gevoel geeft.

In het artikel A neural link between generosity and happiness dat in juli 2017 is gepubliceerd door Nature Communications zien we dan ook wederom bevestigd dat de hersenen een zelfde soort impuls krijgen bij het weggeven van geld of spullen als bij het eten van chocolade of zelfs het hebben van seks.

Dat wetende is het goed nieuws dat je bij CommonEasy jouw middelen kunt delen met vrienden en bekenden die het op dat moment goed kunnen gebruiken.

Bijkomend voordeel is dat je bij een eventuele gift zelf bepaalt om welk bedrag het gaat, weet naar wie het toe gaat en waarom deze persoon het nodig heeft.

Op die manier is geven niet alleen een manier om gelukkiger te worden, het is ook nog eens heel transparant en gemakkelijk.

Wat is CommonEasy meer dan een Broodfonds?

CommonEasy wil meer zijn dan een oplossing voor het dekken van het risico van arbeidsongeschiktheid.

Alle leden van CommonEasy zijn met elkaar verbonden door het feit dat zij allemaal ondernemen. En zoals jij als ondernemer weet, gaat ondernemen niet altijd zonder slag of stoot en kun je soms best een duwtje in de rug gebruiken.

Wie anders dan een mede-ondernemer, die hetzelfde ervaart of heeft ervaren, kan jou op dat moment op weg helpen?

Wij zien een geweldige kans voor alle soorten ondernemers om elkaar te helpen waar mogelijk.

In eerste instantie is onze prioriteit natuurlijk dat elk lid van CommonEasy met een gerust hart kan ondernemen en zich geen zorgen hoeft te maken over het risico om tijdelijk arbeidsongeschikt te worden en daardoor geen inkomen te hebben.

Maar op de tweede plek bouwen wij elke dag aan een grotere community door en voor ondernemers.

Het allermooiste van die community is dat ‘ie helemaal gratis is inbegrepen in jouw abonnement voor slechts € 12,50 per maand.

Wanneer mogen we jou verwelkomen in de CommonEasy Community?

  1. https://www.broodfonds.nl/meest_gestelde_vragen?wat_is_een_broodfonds
  1. https://www.broodfonds.nl/meest_gestelde_vragen?waarom_heeft_een_broodfonds_maximaal_vijftig_deelnemers
 1. https://www.broodfonds.nl/meest_gestelde_vragen?wat_kost_de_oprichting_van_een_broodfonds

Robin Peek

2 juli 2018

2 reacties

Hoe gaat CommonEasy om met het stijgende ziekteverzuim in 2024?

CommonEasy is geen verzekering, maar een spaar- en schenk concept. Als je ziek bent, schenkt de community jou een inkomen. Dat betekent dus dat als er meer zieken zijn, er … Lees verder!

Lotte Kauffman

22 april 2024

COMMON STORIES | Bente

“Toen ik zelf in een situatie belandde,  voelde het dat ik niet die tijd mocht nemen, als ondernemer. Ik werd geholpen in te zien dat dit nu juist is waar … Lees verder!

Lotte Kauffman

19 juli 2023

Even voorstellen: Petra, Copywriter & Content strategist

Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doet. Hi, ik ben Petra!  Ik hou van mooie woorden, groene planten en bewuste merken. Daarom heb ik alle drie … Lees verder!

Lotte Kauffman

5 juli 2023