Een Broodfonds als enige oplossing voor ZZP’ers?

Een Broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening in de vorm van een schenkkring. Het is een dienst van de BroodfondsMakers. CommonEasy biedt dit niet aan, maar biedt wel een ander alternatief. Een Broodfonds is namelijk niet de enige oplossing voor ZZP’ers.

Als ondernemer wil je je niet blauw betalen aan verzekeringspremies. Maar je wilt wel tegen je partner, kinderen, ouders en hypotheekverstrekker kunnen zeggen dat je alles goed geregeld hebt. En dat je bij ziekte dus gegarandeerd bent van een inkomen. Vanuit die behoefte ontstond in 2006 het Broodfonds. Een Schenkkring concept en merk van de Broodfondsmakers. In dit artikel vergelijken we het Broodfonds met CommonEasy en lees je waarom ondernemers voor 1 van de 2 kiezen.

Wat is een Broodfonds?

Een Broodfonds bestaat uit een groep van 20 tot 50 ondernemers die samen een buffer aanleggen voor als 1 van hen ziek wordt. Alle Broodfondsen samen hebben nu meer dan 20.000 leden en aantal voordelen ten opzichte van verzekeringen:

 1. Al het geld wordt gebruikt om elkaar te helpen bij ziekte.
 2. Als niemand ziek wordt, spaar je je ingelegde bedrag op.
 3. Geld blijft in principe van jou als deelnemer.

Waarom niet gewoon verzekeren?

Voor een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je gemiddeld zo’n € 3.000,- bruto premie per jaar. Maar die raak je ieder jaar kwijt als je niet ziek wordt. Dit is de belangrijkste reden voor ondernemers om zich aan te sluiten bij een schenkkring of die zelf op te richten in plaats van een traditionele AOV.

Want waarom zou je hard werken als zelfstandige om elke maand een bedrag in de blackbox van een verzekeraar te stoppen? Dit noemen ondernemers als redenen om geen AOV af te willen sluiten:

 1. Hoge maandelijkse kosten
 2. Geen transparantie over wat er met je inleg gebeurt
 3. Wantrouwen over het wel of niet uitkeren bij ziekte
 4. Uitkeringen worden belast door de overheid
 5. Verzekeraar bepaalt of jij wel of niet arbeidsongeschikt bent
 6. Als je ziek wordt, moet je langs de keuringsarts

Geen Premie betalen...maar sparen!

Hoe staat het er nu voor?

Naar schattingen heeft 40% van de ondernemers geen enkele vorm van AOV of Broodfonds geregeld. Dat zijn landelijk genomen alleen al 400.000 ZZP’ers. En de overheid worstelt met deze grote hoeveelheid mensen die als ze ziek worden geen inkomen hebben. Daarom wordt nu overwogen om zelfstandigen weer te gaan verplichten om zich te verzekeren. 

Weer, want tot 2004 was er in Nederland een wet die zelfstandigen verplichtte zich te verzekeren bij het UWV. Die wet werd afgeschaft vanwege de hoge kosten en de geringe dekking van maar 70% van het minimumloon die er tegenover stond.

Bron: tno.nl*

AOV, Broodfonds of…?

Net als dat er ondernemers zijn die voor een Broodfonds/schenkkring in plaats van een AOV kiezen, zijn er ook ondernemers die kiezen voor een alternatief op het Broodfonds. Dit zijn redenen waarom sommige ondernemers juist niet voor een Broodfonds kiezen:

 1. Opstartkosten van €250 per ondernemer
 2. Een Broodfonds bestaat meestal uit 20 tot max. 50 leden. Een Broodfonds in jouw buurt kan dus vol zitten. Hierdoor kunnen wachtlijsten ontstaan.
 3. Bij een Broodfonds deel je de kosten om iemand te helpen bij ziekte initieel met met de 20 tot 50 leden van je Broodfonds. Alle Broodfondsen zijn aangesloten bij de Broodfonds alliantie. Mocht je Broodfonds in zwaar weer komen, dan wordt je geholpen door de Alliantie. 
 4. Je kan bij het Broodfonds maximaal €2.500,- netto per maand opvangen
 5. Voor ieder nieuw Broodfonds richten de Broodfondsmakers een nieuwe vereniging op bij de KVK. Voor die vereniging zijn er verplichte bijeenkomsten voor alle leden.
  1. Afhandelen van ziektemeldingen wordt door de bestuursleden zelf gedaan
  2. Bestuurstaken van voorzitter, secretaris en penningmeester rouleren onder de leden. Je hoeft deze rol niet verplicht op te je te nemen, maar elke vereniging heeft deze 3 bestuurders wettelijk nodig.

Geen zin in gedoe? Sluit je aan bij CommonEasy!

Hét alternatief voor de toekomst: CommonEasy

Sociaal, voordelig en gemakkelijk, dat zijn de uitgangspunten van CommonEasy. En die komen voort uit waar de ondernemers écht behoefte aan hebben:

 1. Zekerheid, zonder daar de hoofdprijs voor te betalen
 2. De support, gunfactor en betrokkenheid van andere ondernemers
 3. Transparantie, gemak en controle van een online app

Dit is CommonEasy:

CommonEasy werkt als een sociaal netwerk als LinkedIn. Het verbindt ondernemers die voor elkaar klaar willen staan en het goed willen regelen voor zichzelf en elkaar met:

 • Garantie op een inkomen bij ziekte
 • Lage maandelijkse kosten
 • Transparantie en controle over jouw geld
 • Een buffer voor later of iets leuks
€ 24,-
Lage kosten per maand
Geen opstartkosten
Een vast bedrag voor een abonnement
Kies je eigen spaarbedrag

AOV regelen voor € 24,- per maand?

Het verschil met een Broodfonds

Door jezelf via de online app van CommonEasy te organiseren in een groot sociaal netwerk van ondernemers, krijg je:

 • Geen opstartkosten
 • Geen wachtlijsten
 • Creëer heel eenvoudig je eigen netwerk
 • Binnen 5 minuten doe je mee (letterlijk)
 • Maandelijks opzegbaar
 • Geen verplichte bijeenkomsten en bestuurstaken
 • Professionele support bij afhandelen ziekte
 • Online app die elke dag door ontwikkelt voor meer mogelijkheden en functionaliteiten tegen lagere kosten
 • Gebruik de app hoe het in jouw leven en werk past

Elkaar helpen is leuker als het makkelijk gaat!

Bij CommonEasy help je elkaar met kleine bedragen. Voor de prijs van een cappuccino help jij een andere ondernemer uit de brand. Omdat we de kosten delen over een groter netwerk, zijn de bedragen om een andere ondernemer te helpen maar €4 tot €8, veel lager dan bij een Broodfonds.

CommonEasy bestaat uit een groot netwerk, opgedeeld in jouw eigen directe netwerk, je eerste cirkel die je persoonlijk kent en zelf uitkiest. Die eerste cirkel wordt aangevuld door een indirect netwerk, zodat de kosten per zieke die je ondersteunt beperkt en kleiner worden. De ondernemers die via je directe netwerk, de eerste cirkel, aan je verbonden zijn. De vrienden van je vrienden eigenlijk. Zo wordt het netwerk groot genoeg om elkaar goed te kunnen helpen met lage bijdragen per persoon!

Makkelijk karma punten scoren

Elkaar helpen is leuker als het makkelijk gaat! We willen én allemaal goed geholpen worden als we het nodig hebben én zijn graag van betekenis voor anderen. En als dat met een kleine moeite kan, waarom niet? CommonEasy gelooft in de kick van elkaar helpen en we maken dit daarom zo makkelijk mogelijk. Dit noemen we EasyKarma!

Support die goud waard is

Support krijgen van andere ondernemers die jou begrijpen is goud waard. We helpen elkaar niet alleen financieel, maar ook met betrokkenheid en tips om elkaar verder te helpen. Delen ervaring, bieden extra hulp aan en zorgen ervoor dat je het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat. Dat is het voordeel van een netwerk van ondernemers. Die elkaar begrijpen en elkaar een stap verder helpen. 

We zijn de goedkoopste oplossing, bieden onze gebruiker grip op hun eigen geld en maken het makkelijk om elkaar de best mogelijke support te geven. Maar dit is pas het begin. We groeien hier samen in verder als community. Met een online app en als platform voor en door ondernemers. Bouw jij mee en wordt je onderdeel van onze ondernemers community? Start vandaag, maak een gratis account aan en stel jezelf voor op CommonEasy: goedkoper dan AOV, makkelijker dan Broodfonds!

*bron: https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2019/7/4-op-10-zzp-ers-geen-voorziening-arbeidsongeschiktheid/

Lennert Floor

9 september 2020

Reacties

Word lid en we helpen je aan een netwerk!

Kies wat past. Hoe kunnen we jou het beste helpen:

Ik ken al iemand bij CommonEasy

Vind bekende

Lucky you! Als je al iemand kent dan kan je al binnen 5 minuten meedoen!

Kies optie
Ik ken nog niemand bij CommonEasy

Alleen

Ik kom op eigen gelegenheid en ken nog niemand bij CommonEasy.

Kies optie
Partners van CommonEasy

Partner

Deze partners hebben een netwerk dat voor je klaar staat!

Kies optie

Sparen: zo werkt het

Gegarandeerd een inkomen dankzij een betaalbaar vangnet Hoe zorgen we daar voor? Als er een ondernemer uit ons netwerk uitvalt, vangen we dat met de community op door een inkomen … Lees verder!

Femke Treep

30 september 2021

Wat als je niet meer kan?

Ik herinner het me als de dag van gister. Ik kon niet meer. Een stagiair stelde me een vraag.  Normaal zou ik zo antwoord geven, bijna op de automatische piloot. … Lees verder!

Femke Treep

29 september 2021

Er was eens…

Een idee. Een probleem. Een nieuwe oplossing. Iets wat jij kan en waar iedereen beter van wordt. Als economiestudent kocht ik ooit mijn eerste smartphone. €840 voor een Iphone 3G. … Lees verder!

Femke Treep

29 september 2021