Waar maak je je druk om?

Je maakt je druk om de wereld en je toekomst. Er gebeurt altijd veel. De wereld stond in 2008 ook in de fik. Toch blijf je je maar druk maken. Zet dat een beetje zoden aan de dijk? Ik denk het niet.

Managementgoeroe Stephen Covey schreef over het onderscheid tussen Circle of Concern, Circle of Influence en Circle of Control. Een behulpzaam concept om ervoor te zorgen dat je je niet gek laat maken.

Circle of Concern 

Waar maak je je druk over? Alle onderwerpen, gedachtes, nieuwsitems, mensen en risico’s vullen een cirkel. Hoe meer zaken om je druk over te maken, hoe groter die cirkel is.

De wereld staat in de fik. En de verleiding om je daar volledig druk om te maken is groot. Gevoed door apps, tijdlijnen en click baits. Het is eindeloos waar je je in een digitaal verbonden tijd druk over kan maken. Of je dat ook doet, is uiteindelijk een keuze, want weet dat jouw aandacht ver van eindeloos is.

Circle of Influence

Een kleinere cirkel is de Circle of Influence. Waar heb je invloed op? Hier kan jij op reageren en dingen in een ander perspectief plaatsen door informatie of jouw ervaring te delen.

Circle of Control

De kleinste cirkel. Hier heb je daadwerkelijk invloed op, zodat als jij A kiest, er ook A gebeurt. Wat kan jij naar je hand zetten? Wie luistert er naar je? Om het beeldend te maken: Deze cirkel is voor de meeste stervelingen niet veel groter dan één armlengte en twee handen.

Hoe pas je dit concept toe? Wat meer gemoedsrust en voldoening oplevert, is je bewust zijn van je beperkingen. Waar je je druk over kan maken is eindeloos. Wat je kan beïnvloeden is beperkt en wat je daadwerkelijk onder controle hebt is minimaal.

Focus op wat je echt onder controle hebt en doe dat ook. Dat verschil geeft voldoening. Maak je cirkel van zorgen kleiner en blijf dichterbij de zaken waar je invloed op hebt. Zoek uit op welke dingen je actie kan ondernemen.

Als je er geen invloed op kan uitoefenen, als je er geen controle over hebt, waarom zou je kostbare aandacht er dan aan besteden? Dat geeft alleen maar stress en leidt af van je prioriteiten!

The Inner Circle

Mijn eigen ervaring en een les die ik graag deel met gedreven ondernemers – in het bijzonder degene die wel een fuck geeft om de wereld – is dat veel mensen graag van betekenis willen zijn voor de mensen om hen heen. Bijvoorbeeld volgende persoonlijke les over mijn eigen burn out.

Ik zat al een maand thuis. Liep op een mistige en donkere januari dag de Albert Heijn in. Mijn missie voor die dag was iets doen waar ik zin in had. Dat bracht mij bij het schap van de M&M’s. En ik was bekaf, ik had voor iets anders dan deze missie geen puf.

Ik betrapte mijzelf. 

Op het moment dat ik een mandje pakte had ik iedereen al gescand. Zeven mensen zag ik staan: 

De twee casièrres achter de service balie. 

De vrouw die twijfelde of ze kastanje- of toch normale champignons wilde mee nemen. 

Een man die somber een sinaasappel aan het fijnknijpen was. 

Een oud dametje die ik vriendelijke aankeek bij het poortje en gedag knikte.

En nog twee tieners verderop die stoer weg keken.

Dit binnen 3 à 4 seconden. Ik kwam voor M&M’s, maar ik had iedereen al gescand, piep piep. Het liefst ook nog die twee die ik niet aan kon kijken. 

Ik betrapte mijzelf alweer.

Omdat ik zo moe was, zag ik wat ik altijd onbewust deed. Ik wil iedereen lezen, aanvoelen wat ze nodig hebben of het wel goed met ze gaat en of ik er wat aan kon doen.

Maar ik kon zelf niet eens meer dan naar de supermarkt gaan op een dag. Waanzin.

Hier loop je op leeg. 

Ik was een week eerder bij een praktijkondersteuner van de huisarts. Een sociaal pedagogisch hulpverlener. Een ouwe rot, knokkels van een bokser en blonde krulletjes. Deze Utrechter met felblauwe ogen en een boekenkast vol.

Ik schoof aan zijn bureau.

Hij zat met z’n armen over elkaar. Keek me doordringend aan. 

Ik voelde de noodzaak om me te verantwoorden. Wat doe ik hier eigenlijk? Ik mompelde wat over te veel werken, sores van een ex en de uitdaging van CommonEasy.

Hij keek rustig uit het raam en hij keek me doordringend aan.

“Jip, je bent volgens mij een hele gevoelige jongen.”

Ik dacht: “WTF dude. Niet meer van deze onzin, ik heb al genoeg hoofdpijn.”

Hij vroeg of ik een experiment wilde doen. Hij ging in de hoek van zijn kantoor staan, zo’n 4 meter verderop. Hij vroeg: “Voel je dat ik in de kamer sta?” Ik antwoordde vanuit achter mijn stoel dat ik hem zag natuurlijk. Ik dacht: “Ik ben geen ….”

Hij zei dat is niet zo normaal als dat je denkt. Ik sta soms voor mensen hun gezicht en zelfs dan kom ik nog niet binnen. Ik geloofde hem.

Hij tekende een cirkel op papier

Hij gaf me een volgende opdracht. Trek je voelsprieten in, probeer niet mijn aanwezigheid op te merken. Hij liep van achter de ruimte dichterbij en ik focuste op mijzelf. Het werkte. Pas toen hij op anderhalve meter afstand kwam, merkte ik hem op.

“Het is geen wetenschap, maar het werkt wel.”

Hij gaf me de opdracht om dit te oefenen als in ik in de trein zit of M&M’s haal bij de Albert Heijn (hij zei niks over M&M’s). Oefenen je aandacht terug te brengen naar jezelf, niet eindeloos bezig zijn met anderen. Het mag ook; terugtrekken in jezelf en je sensitiviteit voor je eigen gemoedsrust gebruiken.

Dit heeft mij heel veel opgeleverd. Ik verwachte niet veel van een gesprek van een praktijkondersteuner. Deze Utrechtse ouwe baas, legde echter de vinger precies op de zere plek.

Sensitiviteit is iets krachtigs.

Je kan supergoed anderen helpen. Je begrijpt ze, zij vertrouwen je en dat is megawaardevol. De wereld heeft die kwaliteiten nodig. Ze zijn ideaal als ondernemer om het verschil te maken, maar als je jezelf niet kan begrenzen, loop je erop leeg. Dit was mijn les. 

Ik oefen hier nog wekelijks mee. Vooral als ik me druk maak of irriteer aan anderen. Ik stuur m’n aandacht dan even naar binnen. 

Nog meer hacks die voor mij werken:

  1. Maak een keuze wat je doet met jouw aandacht. Bewust kiezen welke onderwerpen, mensen en of die energie ook terug komt.
  1. Gooi om de zoveel tijd een app van je telefoon. Gewoon om te proberen of het je echt zoveel oplevert. Wat levert Facebook jou daadwerkelijk op in een maand?
  1. Zit je veel op bepaalde apps die je wel nodig hebt? Maar vlucht je wel in apps zoals LinkedIn? Gebruik dan een App blocker-app. Deze app kun periodes op je dag kiezen je geen toegang hebt tot de app. Bijvoorbeeld dat je in de ochtend kan focussen op je eigen werk en in de namiddag pas sociaal gaat doen.
  1. Je hoeft niet alleen een wekker te zetten om op te staan, maar kan deze ook aanzetten om je klaar te maken om te gaan slapen. Een uur voor het slapen schermen uit, ontspanning aan. Zodat je ook in slaap valt als in je je bed in gaat. 
  1. Focus je op voldoening uit je dag te halen. Niet om jezelf het best te informeren, niet om anderen te overtuigen, niet om alles onder controle te krijgen. Focus je op wat jij nodig hebt om jouw dag uiteindelijk voldaan af te sluiten.
  1. Alleen jij kan iets aanvoelen. Neem daar genoeg te tijd voor! Liefs op een vast moment op de dag.
  2. Als je echt stappen wilt maken. Schrijf voor jezelf uit hoe jouw ideale dag eruit ziet. Op mindere dagen of als je vol moet houden geeft dit richting. Jouw ideale dag in kleur, acties en contact.

Lennert Floor

22 februari 2021

Reacties