Verplichte AOV: dit is wat je moet weten

Hoi beste ondernemer,

In het kort willen we je graag op de hoogte brengen van de verplichting van de AOV in het #pensioenakkoord. Geen zin om hier uitgebreid over te lezen, kom dan naar onze maandelijkse Connect & Learn. Hier leer je andere like minded ondernemers kennen en word je wijzer van interessante gastsprekers! Op 17 oktober hebben we als spreker Roos van de Werkvereniging en haar inzet voor zelfstandigen!

Politieke spelletjes: daar doen wij niet graag aan mee

Helaas zijn er in Den Haag plannen in de maak die zowel ons initiatief als alle zelfstandige ondernemers flink zullen raken. Er gebeurt veel, er is nog veel onbekend, maar er is na 10 jaar (ja, je leest het goed: 10 jaar vergaderen!) een akkoord tussen vakbonden, werkgevers en politieke partijen. Je denkt misschien: wat hebben die vakbonden met zelfstandigen te maken? Niks, maar ze bemoeien zich wel met hoe jij je zaken gaat regelen.

Tijdlijn

2004

  • Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen afgeschaft

2006

  • Eerste Broodfonds

2009 

  • Drie Broodfondsen gestart
  • Start vergaderingen hervormingen pensioenen

2010

  • Idee geboren CommonEasy

2011

  • Waarschuwing AFM: verzekeringen matchen niet met wensen van ondernemers
  • Opvallende verschillen in premies en tekort in inzichten eigen producten
  • Testen model CommonEasy met smartphones

2013

  • Verbod provisie: dus belonen tussenpersonen voor afsluiten verzekeringen

2016

  • CommonEasy prototype live voor ondernemers

2017

  • Start werkvereniging 

2018

  • Start commissie Borstlap: regulering van werk
  • 100 actieve ondernemers CE

2019

  • Principe akkoord politieke partijen, werkgevers en vakbonden
  • November advies aan kabinet van commissie Borstlap
  • Tokens CommonEasy operationeel

2020

  • Wetsvoorstel voor hervorming pensioenstelsel en verplichting AOV voor ZZP

Het belangrijkste uit het akkoord voor jou als zelfstandige

De AOW leeftijd gaat omhoog met 8 maanden per jaar dat de levensverwachting in Nederland omhoog gaat. De AOW is de eerste pensioenpijler. Iedereen die in Nederland leeft heeft er recht op, dus jij ook als zelfstandige. Jij betaalt daar namelijk ook braaf belasting voor. 

De tweede pijler van het pensioen gaat via de collectieve pensioenfondsen en de werkgevers, dus is voor jou als zelfstandige niet van toepassing. Hier gaan de meeste veranderingen plaatsvinden, maar wij gaan hier nu niet dieper op in. Wil je het beter begrijpen? Check dan deze podcast. 

Zie het als een kans

Jij als zelfstandige moet alles rondom je pensioen natuurlijk zelf regelen, waardoor je onder de derde en vierde pensioenpijlers valt. De derde pijler bestaat uit aantal belastingvoordelen van pensioen/ langetermijnsparen en de vierde is alles wat je zelf regelt, het zogenaamde individueel pensioen.

Zie het als een kans dat je als zelfstandige niet afhankelijk bent van logge, intransparante, ondemocratische instellingen om voor jezelf een oplossing te organiseren. Het vergt wat meer inzet en actie vanuit jezelf, maar dan kun je je pensioen wel zó inrichten dat het bij je past. En hoe eerder je dit doet, hoe beter!

Ons advies: focus je op het realiseren van lage vaste kosten en het creëren van een passief inkomen. Voorbeelden van waar we het dan over hebben zijn: je eigen huis afbetalen, gedeelde energievoorzieningen, isoleren, een mandje maken met investeringen in crowdfunding, tokens, aandelen of ouderwets in stenen zoals een garagebox, loods of huurhuizen. Ook dit kun je slim samen doen met andere ondernemers! Hier komen we graag een keer uitgebreider op terug.

Wat is nu het probleem voor mij als zelfstandige?

Je wordt verplicht om je te verzekeren voor je arbeidsongeschiktheid. Het kan dan zomaar voorkomen dat je bij een commerciële verzekeraar verplicht wordt om je te verzekeren. Met de bijbehorende kosten, regeltjes vanuit wantrouwen, het totale gebrek aan transparantie en geen mogelijkheid om alles in te richten zodat het bij jouw leven past. 

Dit is juist toch wat je niet wil als ondernemer in 2019? Wat wij wél willen met CommonEasy: altijd zelf aan de knoppen, inzicht in je geldstromen en zelf kiezen op wie je kan bouwen als ondernemer! 

Gaat die verplichting er echt komen?

Er is alleen nog maar een “principe” akkoord. Dus we zijn het eens. Of eigenlijk niet, want ons als ondernemers hebben ze bar weinig gevraagd. Dus vakbonden dwingen af bij de politiek hoe ondernemers het moeten regelen. 

Nogmaals: wat hebben die vakbonden met zelfstandigen te maken? Vakbonden willen dat mensen in loondienst – en het liefst ook lid van de vakbond – blijven. Dus de gedachte in Den Haag is: als we zelfstandigen verplichten zich te verzekeren, wordt het duurder om ze in te zetten en zullen werkgevers eerder geneigd zijn mensen in loondienst te nemen.

Dat idee werkt in de polder misschien, maar niet in ook onze democratie of economische realiteit. 

*tip luister hier hoe Roos van de Werkvereniging uitgebreid uitlegt

De planning is dat er in 2020 een wetsvoorstel komt. Er is dus nog ruimte om ons te laten horen als ondernemers, we hebben hier invloed op als community!

Wat kan ik doen?

Je hoeft gelukkig geen hoogleraar sociaal verzekeringsrecht te zijn om hier iets aan te doen. Besteed 2 minuten van je tijd: schrijf je in bij de Werkvereniging en geef je mening. Wees niet bang; het is geen vakbond, meer een grote poll voor meer dan een miljoen ondernemers, freelancers, nieuw/ hybride werkenden in Nederland die zich willen laten horen op een moderne manier. 

Je kunt hier alvast je mening geven op 2 september in de Tweede Kamer.

Naast dat doe je al met CommonEasy mee, wat al een enorme stap is om bij te dragen aan vernieuwing, transparantie en vooral meer menselijkheid in al dat geregel. Namens CommonEasy bedanken wij je voor je steun!

Wat gaat CommonEasy verder voor jou doen?

  1. Met jouw hulp doorbouwen aan onze community! 
  2. Bouwen aan onze community! Discussieer mee in onze FB groep!
  3. Voorstel bij Commissie Borstlap indienen. Commissie heeft als taak gekregen om het parlement te adviseren om werk en zekerheden te reguleren. 
  4. Politieke partijen laten inzien dat we niet verplicht willen worden aan oude oplossingen mee te werken.
  5. Tegengeluid geven in de media en op social media samen met de wijkvereniging. Het motiveert ons enorm als je reageert, deelt en een like geeft 🙂



Jip de Ridder

16 juli 2019

Reacties