Is CommonEasy de beste keuze?

Zie jij tussen de bomen het bos nog? Er zijn inmiddels vele partijen die oplossingen aanbieden bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid waarvan ze zeggen dat die lijken op CommonEasy, maar hoe zit dat nu precies?

We leggen het uit aan de hand van een aantal veelgebruikte termen die je tegenwoordig voorbij ziet komen.

Crowdsurance

Wij vroegen ons af wat dit betekend, want het klinkt toch zeker interessant. Doen wij dat ook? Volgens partijen als Sharepeople en het Tulpenfonds gaat dit over een anonieme community die elkaar bijstaat als er iemand tijdelijk arbeidsongeschikt is. Maar wat is een anonieme community? Wat is het voordeel van een community als je daar niemand in kent? Of is dit eigenlijk meer een soort truc en noem je je klanten communityleden?

Wij vinden het een raar begrip en zijn blij dat leden van de CommonEasy community elkaar kennen. En we zien de aantallen connecties groeien, als CommonEasy lid leer je andere leden kennen, online en offline. Natuurlijk kent niet iedereen elkaar, maar doordat we met cirkels werken en vrienden van vrienden elkaar helpen, zijn we allemaal verbonden. Als mensen, niet als anonieme klanten. Zo heb je bij commonEasy wel privacy, maar ben je niet anoniem.

Samen komen we eruit

Waar andere aanbieders van crowdsurance bureaucratie en regels optuigen en zich beroepen op arboartsen werkt Commoneasy met ‘commons’: we lossen het samen op op basis van vertrouwen.

Bij Sharepeople krijg je bijvoorbeeld geen steun van je anonieme netwerk als de arboarts bepaalt dat je 49% arbeidsongeschikt bent of als je in je eerste jaar in een burn out belandt.. Bij CommonEasy kan dat wel en zien we dat mensen zelf wel aangeven wat ze wel of niet nodig hebben Als we elkaar vertrouwen, dan regelen we dit samen wel.

Wij geloven in de kracht van het collectief en dat er niet een centraal gezag hoeft te zijn om te kunnen functioneren. Er is een team mensen actief om de CommonEasy community te faciliteren, zo houden we bijvoorbeeld een intake als iemand zich ziek meldt en faciliteren we de hoor/wederhoor vanuit de community als dit aan de orde is. Maar uiteindelijk komen we er altijd samen uit. De enige andere partij, voor zover wij weten, waar dit ook zo gebeurt zijn de Broodfondsen, binnen een Broodfonds wordt dit op vergelijkbare manier besloten.

Is CommonEasy een Broodfonds?

Nee, dat zijn we niet. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn wel door ze geïnspireerd, zij waren immers de eersten die werkte met schenkingen aan leden die arbeidsongeschikt zijn en dit vinden wij nog steeds een top oplossing!

Maar we doen ook een aantal dingen anders. Netwerken op CommonEasy zijn oneindig schaalbaar en je hoeft niet eerst een club te vinden waar ze nog plek hebben (of waar andere voorwaarden kunnen gelden, zoals alleen voor introducees van een bestaand lid of alleen voor ondernemers die een bepaald beroep uitvoeren) of ten minste 25 andere ondernemers te verzamelen om een nieuw Broodfonds op te richten.

Bij CommonEasy is het aanmelden een kwestie van een account maken. Je bouwt continu aan je netwerk (vergelijkbaar met hoe je dat op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook doet) en daarmee organiseer je je dekking.

Zo kun je altijd al je vrienden uitnodigen voor je netwerk, dat is nooit vol. Bij ons wordt je bij arbeidsongeschiktheid geholpen door je vrienden, maar ook door de vrienden van je vrienden en hun vrienden. Zo wordt iemand bij CommonEasy die een beroep op het netwerk doet al snel geholpen door honderden andere ondernemers. En het mooie is dat wij dat allemaal tiptop hebben geautomatiseerd en dit op de achtergrond wordt geregeld, je hebt er geen omkijken naar en krijgt, wanneer je ziek bent, netjes 1 bedrag op je rekening bijgeschreven.

Goedkoper, goedkoopst

We geven het eerlijk toe, we zijn waarschijnlijk niet de goedkoopste. Uitsluitingsregeltjes helpen om minder geld aan elkaar te hoeven geven en dan betaal je minder per maand. Maar dit heeft een keerzijde; jij kan dus ook onder een uitsluitingsregeltje vallen en dan heb je een probleem dat zich niet meer verhoudt tot, zeg, een tientje per maand. Wij nemen dit liever voor lief en zijn dan maar niet de goedkoopste, maar uiteindelijk gaat het maar om erg kleine verschillen.

En tot slot, bij CommonEasy betaal je geen inschrijfkosten en bespaar je snel honderd euro of nog meer. Overstappen is dus gratis, je kan bij ons meteen ‘verder’ zonder extra kosten en met betere uitgangspunten (vinden wij van CommonEasy 😉).

Jeroen Doensen

10 augustus 2022

Reacties