Mentale Kracht

Mental health, alleen maar slecht nieuws?

De kranten, onderzoeken en statistiek liegen er niet om. Sinds de enorme ontregeling van afgelopen jaren is er veel op ons afgekomen. Dat heeft een prijs. Veel klachten op het gebied van eenzaamheid, overspannenheid en mental health. Er gebeurt gelukkig ook veel moois, mensen zoeken elkaar meer op, maken stappen in het leven die ze al eerder hadden willen doen.

Fysieke kracht kan je trainen, Mentale kracht ook?

Doorzetten en burnout. Het punt is niet dat als je opbrand, je slap bent, eerder het tegendeel. Je doet teveel en raakt lichamelijk uitgeput. Je zet mentaal door, maar het lichaam heeft op een gegeven moment het laatste woord. Dat noemen we een burnout. 

Luisteren naar je lichaam is een skill. Het is iets wat je kan leren. Deze kennis kan voorkomen dat je grenzen overgaat, teveel mentaal doorzet of je laat overprikkelen.

Conditie opbouwen, kan je leren. Push-ups, hardlopen of touwtje springen. Dat snapt iedereen en weet dat je dat ook kan leren en waar je dan heen moet. 

Durf jezelf onder de loep te nemen, voor meer routine, goed gedrag en beweging?”

Dit is een simpele vergelijking natuurlijk, en zou mooi zijn als die 100% opgaat. Het tegendeel van deze vergelijking geeft ook duidelijkheid. Als je niet traint, kijkt niemand raar op als je geen conditie hebt, maar als je teveel doet met het lichaam en overtraint, kom je ook niet verder. In tegendeel zelfs. Dat balans kan je echter leren. 

Zou dat voor mentale kracht ook kunnen?

Dat unieke balans! Waar heb jij dat geleerd?

Wij weten ook niet precies wat jij moet leren voor een gezonde balans, maar dit willen we graag ontdekken met elkaar en we geloven erin dat dat ook een leuk avontuur kan zijn. We moeten er daarom meer over praten, uitwisselen, experimenteren, op onze bek gaan en blijven proberen. Het kan niemand kwaad om dat gesprek te voeren.

Als community van CommonEasy geloven we in de kracht van elkaar ondersteunen. Niet alleen financieel als ondernemen niet lukt, ook de extra die we elkaar geven maakt dat je echt gesteund voelt. Dat betekent samenwerken waar een steuntje in de rug nodig is. Dat is volgens ons hard nodig op gebied van mental health.

Kunnen we elkaar inspireren om mentaal krachtiger te zijn? 

We hebben daarom mentale kracht georganiseerd. Een waardevolle dag met experts, ervaringsdeskundigen en vooral een veilige setting waarin we kunnen luisteren naar elkaar.

Het kan leuk zijn, samen op avontuur

Laurens Waling deed de kick-off en hij deed dat heel mooi. Hij opende de dag met een knap staaltje kwetsbaarheid. Hij deelde zijn verhaal over wat hij doormaakte in zijn 5 maanden durende burnout en hoe hij eruit is gekomen. Hij had gekozen om zichzelf te isoleren, sleepte zich naar 16 verschillende vakantiehuisjes om een prikkelarme bestaan te lijden zonder telefoon en zonder contact. 

Dat was zwaar, ook voor zijn kinderen. Iets wat velen niet zouden kunnen, maar het werkte voor hem en kon zo ook weer eerder echt aanwezig zijn bij zijn kinderen. Daarnaast vertelde over zijn startup bestaan en wat de aanleiding was van zijn reis naar binnen, hoe die werd opgevangen door CommonEasy. 

“Ik vond het spannend, gelukkig merkte ik een sfeer van vertrouwen in de zaal” 

De zaal luisterde aandachtig en ging erna aan de slag met een oefening in een echte hulpvraag stellen. Waarom dat zo moeilijk bleek, terwijl iedereen er was om elkaar te helpen, is een belangrijke vraag. Deze opening wat veel mensen zichtbaar raakte, creëerde een mooie setting voor de rest van de dag om door te gaan de trainingen.

Gezonde mindset over geld

Janneke is een mindset coach en ooit fiscaal is geweest. Ze was daar toen niet gelukkig mee, en besloot voor vrijheid te gaan. Ze had van haar moeder geleerd geld nooit gelukkig maakt. Maar na aantal jaren ondernemen kwam ze er achter er toch iets is met geld. 

Als maatschappij hebben we geven op een hoger moreel voetstuk gezet dan ontvangen, is dat wel in balans?” 

Ondanks het taboe ging ze op onderzoek uit wat de aannames zijn over ons gedrag met geld.  Iets wat natuurlijk super belangrijk is voor elke ondernemer. Deze dag nam Janneke ons mee en legde onze onderbewuste aannames bloot over geld. Die samen onze mindset vormen. Waren we er tevreden over en zijn deze aannames functioneel om in de wereld te staan? Janneke heeft onze op weg geholpen en deelde haar ervaring wat een inverstering in mindset kan doen!

Genoeg thema’s om te bespreken tijdens de lunch bij seats2meet. Daarna gingen we verder met de Slaap Academy.

Slapen een graadmeter van jouw vitaliteit

Martien Wijnen is oprichter van de slaap academy Conscious. Na zijn persoonlijke overwinning op slaapgebrek, begon hij zijn missie met het verkopen van supplementen. Mensen helpen aan betere slaap met de juist voedingstoffen en hormoon balans.

Het knaagde en zag dat het geen fundamenteel succes opleverde. Uit onderzoeken bleek dat verandering in gedrag de doorslag geeft. Martien nam ons mee in de wetenschap hoe je dat gedrag kan veranderen en waar je dan extra goed naar moet kijken.

Paar kernpunten: Hoe kan slaap het fundament zijn voor jouw succes?

  • Beter slapen maakt bijvoorbeeld afvallen makkelijker, goede slaapt zet een positieve verandering in als opgaand spiraal.
  • Slechte slaap is een signaal dat er iets speelt in je leven, verandering in gedrag is nodig voor meer vitaliteit. Gebruik je slaap kwaliteit als graadmeter.
  • Slapen kost heel veel energie, een volle maag gaat ten koste van die energie die je nodig hebt.
  • Alleen maar Melatonine slikken met je smartphone in je bed, helpt niet!

Een apk voor je brein, een oplossing van Brainsolutions

Trots kunnen we zeggen dat uitvinder, ondernemer, psycholoog, Guus van brainsolutions lid is van ons netwerk. Het bijzonderste is nog dat hij meer dan 10.000 breinen heeft gelezen met zijn scan.

Hij gaf een uitleg over zijn uitvinding werkt en de inzichten daaruit waar mensen mee geholpen worden. Daarna deden we allemaal onze eigen scan. Zo kregen we binnen vijf minuten inzage in ons eigen brein. Voor vele een feestje van herkenning. Sommige dingen komen dan heel helder in beeld waar ontwikkelkansen liggen.

Dat bracht interessante gespreksstof uit onze bovenkamer, wat hebben we gemeen en kan je het plaatsen wat de scan zegt over jou? Interessant spiegelbeeld die we met elkaar konden bespreken. We waren na de borrel nog lang niet uitgesproken en is er een vervolgafspraak gemaakt om je specifieke vragen aan Guus te stellen. Zo blijven we leren van elkaar!

Mental health zit een taboe op, dat helpt niemand

Er werd veel gedeeld, iedereen heeft ervaringen van vroeger of heel recent. Dit is waardevolle kennis voor de groep. Zo zie je dat je niet alleen hier in bent en er weg vooruit is. Ook dat het helemaal niks zegt over hoe “krachtig” je bent. De meest gedreven ondernemers lopen waarschijnlijk het grootste risico om zichzelf voorbij te lopen. Dat is zonde, maar misschien ook wel noodzakelijk?

Dat je eerst moet vastlopen om de urgentie in te zien om het beter te doen. Meer rust en werken aan je flow levert misschien wel meer op dan alleen maar hard werken. Hoe mooi zou het zijn als we die ervaringen beter konden delen met elkaar? Dan is misschien een hard corrigerende crash niet nodig!

Als Community kan je een veilige setting creëren

Er werd een traantje gelaten, mensen deelden met elkaar, hoe spannend ze het ook vonden. Er werd naar geluisterd en was een kans om er voor elkaar te zijn. Deze uitdagingen werkten verbindend.  Toch zie je vaak bij mensen die vastlopen, dat zij zichzelf afzonderen van mensen die kunnen helpen. Dit versnelt een negatief spiraal: willen we eigenlijk juist niet iets anders? Gehoord en gezien worden, en wellicht die ene gouden tip?

Daarom werken we met CommonEasy een veilige setting van community, waarin we de drempel van de hulpvraag kunnen verlagen als je het nodig hebt en daarmee van betekenis kunnen zijn voor elkaar!

Will be back, 16 januari op blauwe maandag!

Daarom na deze mooie eerste editie, organiseren we de volgende Mentale Kracht op blauwe maandag! 16 januari pakken we door, we gaan er niet massaal bij neerzitten op deze beruchte dag, we gaan juist dan er een feestje van maken!

Geef je hier alvast op!

Bedankt S2M utrecht, onze sprekers en experts! Natuurlijk ook de mensen die de stap maken om op te komen dagen! 

@Rijkdom revolutie
@consiouzz
@51HZ
@Laurens waling
@seats2meet cs

Lennert Floor

16 november 2022

Reacties