Mental health, een maatschappelijke uitdaging

Wat is mental health?

Dat is een goede vraag en erg lastig te beantwoorden als het over zo iets ongrijpbaars gaat. Toch hebben jij en ik er mee te dealen! Iedereen heeft dat, ook al lijkt het vaak zo  er mee te dealen! Alleen juist om het zo persoonlijk en dichtbij is, is het ook lastig te zien wat het nu is. 

Daarom is het misschien makkelijker om te zien, als je het niet hebt. Als je de dingen niet meer kan die je zo normaal vind. 


Ik wil je vragen om stil te staan bij alles wat er goed gaat. Als je gezond bent, het goed met je gaat en je bent lekker aan het ondernemen, wees dan ontzettend dankbaar. Het hebben van de gezondheid, de mentale helderheid en het vermogen om te ondernemen, is namelijk niet vanzelfsprekend. Wekelijks spreek ik ondernemers die in zwaar weer zitten.

Die behalve met de moeilijke omstandigheden van dit moment, te dealen hebben met (mentale) gezondheidsproblemen en het niet kunnen doen wat ze het liefste doen.

Dus bij deze: wees dankbaar voor je gezondheid en doe wat je kan om een blije, gezonde ondernemer te blijven. Zorg goed voor jezelf!

Een Maatschappelijke Uitdaging

Het is je waarschijnlijk al opgevallen, zeker als je mijn vorige nieuwsbrieven hebt gelezen, dat we als community met een uitdaging te maken hebben. Of eigenlijk zelfs met twee uitdagingen. 

Eén: de toename van mentale gezondheidsproblemen in het afgelopen decennium, is gerust een maatschappelijk probleem te noemen. Kijk alleen al naar het stijgende aantal burn-outs onder werkende Nederlanders. Dit is een probleem dat onze Community overstijgt, maar waar we de gevolgen wel van ondervinden.

Twee: de moeilijke omstandigheden van dit moment, de verandering, de maatregelen van het kabinet, treffen ons als ondernemers extra hard. De grote onzekerheid waar we mee te maken hebben levert veel druk en stress op. Dat zien we terug in het huidige ziekteverzuim binnen onze Community. Waar we voorheen altijd onder de – ontzettend lage – 2% zaten, hebben we nu een ziekteverzuim van ruim 3%. Dit is geen probleem, behalve dat we met z’n allen minder sparen.

Totale giften uit de community

Tijdens de pandemie dit jaar hebben we totaal 68.355 euro aan support gegeven aan ondernemers met mentale klachten. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar beter kunnen supporten en meer sparen als community? Natuurlijk het allerbelangrijkste, dat we kunnen blijven doen wat we het liefste doen; ondernemen!

Community power

Twee uitdagingen dus, die ons als community bezighouden: we zijn ondernemer én we zijn mensen die net als de rest van de maatschappij te maken hebben met een toename van mentale klachten.

Daar hoeven we echter niet van weg te lopen. Uitdagingen als deze kunnen we niet alleen oplossen. Maar juist als community hebben we de oplossing in handen. Veel beter dan verzekeraars of een UWV, kunnen wij onze krachten bundelen. Het uitgangspunt is immers dat we elkaar wíllen helpen, en daarbij hebben we enorme expertise in onze community om elkaar te kúnnen helpen.

Check-in om preventief te helpen!

✅ Intervisies om ondernemers extra te ondersteunen in hun herstel

Insta lives met experts voor bewustwording mental health

✅ Start organisatie mental health retreat

Afgelopen jaar hebben we insta-lives over mentale gezondheid georganiseerd met de experts die we hebben in onze community. Daarnaast hebben we de ‘check-in’ gerealiseerd, waarmee we al veel leden preventief hebben kunnen helpen en zijn we begonnen met het organiseren van een mental health retreat.

Maar we willen eigenlijk een stap verder gaan. Hoe kunnen we als community optimaal gebruik maken van de kennis en betrokkenheid die er is? Hoe kunnen we elkaar beter helpen en iets doen aan de uitdagingen die we hebben als ondernemer en maatschappij?

Focus 2022: Mental health

 Voor CommonEasy zal in 2022 de focus liggen op mentale weerbaarheid. Dit is een noodzaak. Dat willen samen doen, als community, omdat deze uitdaging te groot is voor iedereen.

 “Grote problemen, los je niet alleen op”

Daarom organiseren we voor jou als ondernemer workshops online& offline. Investeren in mentaal vermogen om meer te ondernemen! Wees welkom en ontmoet gelijkgestemde bij ons volgende event!

Lennert Floor

14 september 2022

Reacties