COMMON STORIES | Jonna

Ik ben nu zo dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het voelt niet eens als werk! En dat heb ik nooit gehad. Dus ja, dit is echt mijn missie

Bij CommonEasy vinden we het normaal om elkaar te helpen als het tegenzit. We maken daarom van jouw netwerk een vangnet.

In deze Common Stories reeks lichten we verhalen uit van ondernemers met diverse achtergronden. Verhalen van founders tot zelfstandigen, van creative professionals tot therapeut.

Hoe kwam je in aanraking met CommonEasy? 

“Toen ik 5 jaar geleden voor mezelf begon met het geven van massages en workshops vond ik het een fijn idee om iets van een back-up te hebben. Ik ben gaan rondvragen en hoorde van mede-ondernemers al goede verhalen over broodfondsen. Daarop ben ik verder gaan onderzoeken en zo kwam ik terecht bij CommonEasy. Zodra ik erover las dacht ik al meteen: dít is leuk!

De open sfeer en het stukje community, dat is iets wat ik belangrijk vind. We zijn niet gemaakt om alleen te leven, we zijn wat mij betreft gemaakt om als groep elkaar te steunen. Wanneer het goed gaat, maar ook in mindere tijden. 

Daarna hoorde ik ook nog over CommonEasy via mijn boekhouder The Bookie. En Jip kwam daar ‘toevallig’ ook net een presentatie geven. Toen was ik om.” 

Je hebt ooit in de marketing gezeten en doet nu iets wat heet ‘holistische bekkentherapie’. Dat klinkt nogal als een omslag?

“Dat was het ook. Toen ik nog in de marketingwereld werkte, voordat ik CommonEasy kende, heb ik mijn eerste burn-out gehad. Dat was als het ware een ‘zetje’ uit de corporate wereld voor mij. Daarna is er een hele ontwikkeling geweest en ben ik voor mezelf begonnen.

Wat leuk is om te vertellen, is dat ik mij ben gaan omscholen voor het werk wat ik nu doe tíjdens mijn tweede burn-out. Die periode heeft me veel inzichten gegeven in wat ik nu echt wil gaan doen. Wat levert mij energie óp, in plaats van dat ik het steeds weg geef. 
Het persoonlijke proces wat ik tijdens mijn burn-outs heb meegemaakt is ook mijn bodem geweest voor wat ik nu de wereld inbreng. Op diepere lagen leren voelen en ruimte geven aan alles wat er in mij leeft.”

Leg uit? 

“Ik geef holistische bekkentherapie. In het bekken van een vrouw ligt zoveel opgeslagen. Thema’s rondom veiligheid, emoties, grenzen en je eigen stevigheid, daar werk ik aan met vrouwen.

Mijn vriendin Daphne van der Putten, die de opleiding hiervoor heeft ontwikkeld, zei een paar jaar terug al dat ik dit werk moest gaan doen. Mijn eigen ‘vrouw-zijn’ vond ik toen nog spannend en ik had nog een aantal dingen daarin te doorvoelen. Ik was al wel bezig met het begeleiden van persoonlijke transformatieprocessen en wilde mensen helpen meer zichzelf te zijn, maar ik miste een dieper draagvlak ervoor. Tijdens mijn burn-out ontdekte ik dat het een letterlijke spiegel was, dat ik in mezélf nog dat draagvlak miste.

Bij die realisatie ging bij mij de knop om. Dit is wat ik wil gaan doen! Maar ik moest eerst zelf dus nog een proces aangaan. Om een veilige ruimte te kunnen bieden aan vrouwen, had ik eerst nog meer stevigheid in mezelf te vinden. En dat heb ik gevonden, mede dankzij de burn-out.

Ik ben nu zo dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het voelt niet eens als werk! En dat heb ik nooit gehad. Dus ja, dit is echt mijn missie.” 

En het heet dus Integral Pelvic Therapy (IPT)?

“Dat is de officiële naam, ik noem het zelf holistische bekkentherapie. Het is een vorm van lichaamswerk waarbij ook de emotionele, mentale, energetische en spirituele lagen worden meegenomen. Het is gericht op vrouwen die bijvoorbeeld pijn of andere fysieke ongemakken ervaren, teveel spanning of juist zwakte in hun bekken ervaren, of vrouwen die helemaal het contact met hun bekken kwijt zijn of niet kunnen genieten van seksualiteit. 

Het mooie vind ik de verdieping erin. Het gaat vaak over onderwerpen als je innerlijke kracht, je intuïtie, je eigen stevigheid en grenzen. Dat is allemaal rondom dat bekken. Allerlei collectieve vrouwenproblemen zie je vaak in het bekken terug.” 

Hoe heeft CommonEasy je kunnen helpen in je proces?

“Het is heel mooi en verbindend om van alle ondernemers de verhalen te mogen lezen en ieders proces te zien. Daar was ik vanaf het begin enthousiast over. 

Ik steunde eerst gewoon alle situaties die in mijn cirkel kwamen. Dat voelde goed. Toen volgde die tweede burn-out, en mocht ik het ineens van de andere kant ervaren door steun te ontvángen. Dat was heel bijzonder. 

In het begin tijdens de gesprekken met CommonEasy vond ik het wel spannend. Mag ik deze ruimte innemen? Maar ze zagen waar ik mee worstelde en moedigden me aan om dat wel te doen. Op dat moment kon ik trouwens ook niet anders meer. Wanneer ik iets anders wilde doen dan ontstond er een soort freeze in m’n systeem, mijn hoofd deed het dan niet meer en ik kreeg direct allerlei klachten. 


Ik had dus al een keer eerder een vrij heftige burn-out gehad en herkende deze signalen. Ik zat eerst in verzet en dacht: Neee nu niet! Ik heb ‘m al gehad!”

Hoe is het om dan toch om support te vragen?

“Om dan tóch mezelf die ruimte te gunnen en te zeggen ‘dit is mijn situatie en help ik heb support nodig’, dat voelde heel kwetsbaar. Maar de reacties die je dan krijgt daarop… ik heb regelmatig met tranen in mijn ogen zitten lezen. Reacties als: ‘Ja natúúrlijk zijn we er voor je. Zonder twijfel’. Dat heeft toen heel veel gedaan. Het was ook niet alleen ‘hier heb je geld’, maar ook: ‘je hebt mijn support’. Mensen boden allerlei extra hulp aan: een bakkie, wandeling, een spar-sessie. Ik weet niet alles meer maar het was heel veelzijdig. 

Het blijft alsnog moeilijk om te ontvangen. Op een gegeven moment passeerde ik de grens van een paar maanden en dacht ik: nu moet ik het toch wel even snel ‘oplossen’. Je voelt toch een verantwoordelijkheid. Om dan aan de burn-out en situatie toe te geven, dat is wel pittig. Daarvoor waren de maandelijkse meetings waar ik aan deel kon nemen heel helpend. Ik denk ook dat het herstel daardoor beter en sneller is gegaan voor mij. 

Ik voelde dus heel sterk de support binnen CommonEasy. Als het ware is dat ook onderdeel geweest van de stevigheid en veilige ruimte die ik op dat moment nodig had.”

Hoe gaat het nu?

“Het was een behoorlijk transformatieproces en intussen gaat het gelukkig goed. Ik heb veel geleerd van de burn-out en pas die lessen nog dagelijks toe. Voor mezelf én voor de vrouwen die in mijn praktijk komen.
Ik merk dat de meeste wonderlijke sessies gebeuren. Ik werk met alle vrouwen, maar zie nu vooral vrouwen in mijn praktijk komen die al wat innerlijk werk hebben gedaan en vaak ook ondernemer zijn. Precies mijn pad eigenlijk. Om die vrouwen helemaal in hun kracht te zetten en ook te zien transformeren, net als hoe dat voor mij is gegaan, dat is fantastisch.”

Fotografie & interview door Claudia Rison | Redactie door Jonna zelf.
—-

Wil je voor jezelf en voor Jonna klaar staan? Connect dan met haar hier op CommonEasy!

Ken je iemand die wellicht wat heeft aan de sessies van Jonna over thuiskomen in je eigen lijf? https://www.yunafreetoflow.com/  of wil je meer weten over de opleiding die Jonna heeft gedaan? https://integralpelvictherapy.com 

Binnenkort delen we nog 7 tips van Jonna die haar hebben geholpen bij haar burn-out.

Kijk of je al een ondernemers kent uit het netwerk, connect om direct mee te doen en je eigen inkomen veilig te stellen!

Jip de Ridder

21 januari 2023

Reacties