Weerbaarheid in crisis en oorlog

Oekraïne verbaast vriend en vijand door de weerbaarheid van zijn bevolking. Hoe komt dat? En hebben wij dat in Nederland en Europa ook voldoende, nu door de crisis ónze weerbaarheid op de proef wordt gesteld?

En wat is weerbaarheid voor jou?

Als je hierin niet uitgedaagd wordt , blijft je er dan mee bezig? Bereid je je voor? Mij inspireert het en het zet me aan tot actie.

Wat mij triggerde was deze podcast. Hierin worden grote zaken besproken als geopolitiek, oorlog en falende politici. Opvallende is dat het niet alleen gaat over materieel en techniek. Het juist gaat over de “software” van mensen, de gevechtsbereidheid.

In Nederland is 16% bereid om te vechten.

In Rusland is dit 59%.

Oekraine was dit 52%, nu bijna iedereen.

Veiligheid is voor ons zo vanzelfsprekend geworden, dat het uit de kraan lijkt te komen.

We hebben natuurlijk wel jaren aan de leidingen gewerkt, maar toch.

Als die software het verschil maakt heeft Rusland zichzelf overschat en de andere kant onderschat. De weerbaarheid van de Oekraïners bleek veel groter dan de motivatie van de Russische troepen.

Wat ik interessant vind, hoe werk je aan je weerbaarheid? 

Wij ondernemers hebben als geen ander tijdens de crisis geleerd te navigeren en te schakelen. Op jezelf aangewezen zijn zonder een geruststellende buffer van een werkgever gaat je niet in de koude kleren zitten. Daardoor heb je als ondernemer een hoop geleerd waar je dankbaar voor kan zijn. Dat wil je inzetten om het verschil te maken voor jezelf.

Voor mij persoonlijk is het de keuze maken en het vertrouwen hebben in mijn innerlijke groei zodat ik stappen kan zetten in de buitenwereld. Niet andersom, het is werken aan je innerlijke groei en erop vertrouwen dat het effect in de buitenwereld erop volgt. Weer een Vipassana doen, een Bro-circle opzetten, blijven schrijven en je eigen routine dagelijks volgen. Daarbij is dankbaarheid en compassie naar mezelf essentieel. Die investering van aandacht en tijd en dit trouw blijven doen zodat het natuurlijk wordt, dat is voor mij de basis. 

Ik ben benieuwd wat het voor jou is!

Praat je mee in onze community van ondernemers voor ondernemers!?

Mentale Kracht! Jouw vermogen om te ondernemen!

Wil je werken aan jouw weerbaarheid? Ons netwerk bundelt zijn krachten op 2 november en je bent van harte welkom om mee te doen. Bekijk hier het programma voor jou!

Jip de Ridder

18 oktober 2022

Reacties