Artikel van de Correspondent over Joost Blok

Wat Jos de Blok en CommonEasy gemeen hebben

“Het is heel makkelijk om iets moeilijker te maken,
maar het is heel moeilijk om iets makkelijker te maken.”

Dit is een prachtige filosofie en zet een duidelijke koers uit: je bent goed bezig als je belangrijke zaken eenvoudig kan maken. Jos de Blok doet dit ook met Buurtzorg. Het resultaat: werknemers krijgen goed betaalt en de patiënten krijgen de kwaliteitszorg die ze nodig hebben voor een betaalbare prijs. Aldus blijkt uit dit artikel van de correspondent.

Hoe komt dit? Als iedereen die betrokken is goed kan begrijpen waar het nu over gaat, waarom zou je dan de verkeerde keuze maken? Als letterlijk meer hersencellen in de organisatie binnen en buiten mee kunnen denken? Als mensen zelf kunnen bepalen hoe ze hun eigen werk moeten doen wat ze zelf elke dag al aan het doen zijn?

Waarom doen we het dan niet altijd op de manier van Jos de Blok?
Wij hebben de verleiding om zaken op te lossen met meer regels en controle. Van bovenaf is het altijd makkelijk nieuwe regels verzinnen. Zelfs kinderen kunnen dit, wie heeft er vroeger niet als kind over de stoep gelopen:

“Alle tegels zijn lava, alleen op de randjes lopen”

Loop een willekeurige bedrijfskantine binnen en kijk wat de lokale manager op A3 formaat oplegd aan de werkkrachten. Jos de Blok heeft hier een interessante mening over: ‘Wat er vanuit die MBA-achtige opleidingen komt… Als je in zo’n opleiding zit, denk je al snel dat je een handige manier hebt geleerd om de wereld te ordenen: je hebt HR, je hebt financiën, je hebt ict en noem maar op. En op een gegeven moment krijg je het idee dat veel van de dingen die gebeuren in je organisatie te maken hebben met jou. Dat zie je bij veel bestuurders. Terwijl het werk gewoon doorgaat zonder al dat management, en nog beter ook.’

CommonEasy kijkt op deze manier naar verzekeringen.
Want vanuit een gedeeld belang krijgen we samen hele mooie dingen voor elkaar. Samen hebben we als ondernemers iets geregeld om op terug te vallen als het allemaal even niet mee zit. Een situatie waarin we als ondernemer allemaal in terecht kunnen komen (toch heeft 60% niets geregeld). Dit is iets wat we delen en wat we samen kunnen oppakken.

Samenwerken is echter niet altijd makkelijk, dat weet iedereen. Maar dat is precies wat wij mogelijk maken: Om in een paar muisklikken samen met jouw netwerk een eigen backup te realiseren. Easy!

Hier ben ik met mijn broer zes jaar mee bezig en wat wij nu eindelijk de wereld in gaan brengen. Wij werken hier elke dag hard aan. Elke dag doen, ideeën uitwerken, kijken wat werkt voor jou en doorgaan totdat het niet meer uit elkaar valt. Gelukkig doen ook wij dit niet alleen, wij werken ook samen. We hebben een heel leger in ons netwerk aan frisse ogen, brains en handjes.

Maar waarom hebben wij dan hier zes jaar over gedaan? Omdat het moeilijk is om tot de kern te komen. Wat is precies het gedeelde belang? Hoe organiseer een backup zonder 10.000 regels, zonder een polis in onbegrijpelijke taal die niemand begrijpt of zin heeft om te lezen? Hoe versla je die verleiding. Hoe kom je tot een aantal basis principes die op twee handen te tellen zijn en toch in staat zijn elke denkbare situatie en uitzondering op te kunnen lossen? Door gewoon te blijven doen, kijken en leren!

Kan jij de basis principes van CommonEasy terug vinden? Ik geef er nu al één van de formule weg: Wederkerigheid: Help jij mij?! Dan help ik jou ook!

In Solidarity,

Jip

Jip de Ridder

1 september 2016

Reacties