Netwerken

Netwerken, het is soms net werken.

Bij CommonEasy zijn we er van overtuigd dat een goed netwerk essentieel is voor elke ondernemer. is. In onze visie ontstaat alleen waarde waar mensen bij elkaar komen, dus per definitie is een netwerk één van de bouwstenen van elke goede onderneming en ondernemer.

Daarom gaan we je helpen om je netwerk uit te breiden, maar voor we daarmee gaan beginnen willen we je overtuigen van de kracht van een goed netwerk.

Waarom is een netwerk belangrijk voor ondernemers?
Er zijn ontzettend veel redenen waarom een netwerk belangrijk is voor ondernemers. In dit artikel wil ik er 5 uitlichten.

Mond-op-mond reclame

Als ondernemer kun je nog zoveel tijd, geld en energie besteden aan adverteren de beste reclame blijft mond-op-mond reclame. Een groot voordeel is dat je hier geen cent voor betaald.

Stel je voor, iemand begint op een verjaardagsfeest te vertellen dat hij op zoek is naar een creatieve illustrator voor een nieuw project. Iemand uit jouw netwerk is aanwezig en vertelt in geur en kleur over jouw werk.

Dit zal natuurlijk sneller en beter binnenkomen dan wanneer de betreffende persoon een advertentie van je zou tegenkomen op een social media platform.

Niet alleen kan degene die op zoek is naar illustraties direct allerlei vragen stellen, hij is ook direct in contact gekomen met iemand die positief over jou is.

Connecties

Het kan erg interessant zijn om hier-en-daar wat connecties te hebben. Stel dat je bijvoorbeeld naar een uitverkocht evenement wilt gaan en bevriend bent met de medewerk(st)er die de gastenlijst beheert.. De kans is groot dat er met lief vragen toch nog een plekje vrij komt op de gastenlijst.

“Your network is your net worth” – Porter Gale
Leer van elkaar
Toen ik begon met ondernemen had ik op de een of andere manier het idee dat ik alles zelf moest kunnen. De administratie, de marketing, mijn website bouwen, fotografie en noem het maar op wat allemaal nog meer.

Aan de ene kant heeft deze gedachte ervoor gezorgd dat ik van alles ben gaan uitzoeken maar aan de andere kant had ik me veel beter op één specialiteit kunnen focussen.
Met een goed netwerk kun je van elkaar leren. Zo had ik iemand uit mijn netwerk kunnen helpen met zijn of haar marketing activiteiten en diegene mij bijvoorbeeld met fotografie.

In een goed netwerk ondersteunen ondernemers elkaar waarnodig. Iedereen heeft zijn of haar eigen specialiteit en door krachten te bundelen kom je tot de beste en mooiste resultaten.

Je zou het zelf een stapje verder kunnen gaan en je eigen “mastermind groep” op te zetten. Breng mensen bij elkaar waarvan jij kan leren en zij van jou. Je komt elke maand bij elkaar om te sparren over uitdagingen en kom sneller tot inzichten!

Een duwtje in de rug

Wij ondernemers zijn soms net mensen. Af en toe lijkt het allemaal tegen te zitten en vraag je jezelf af waar je het eigenlijk allemaal voor doet.

Inspiratie, motivatie opdoen, kan je als een deel van je werk zien. Want als jij niet gemotiveerd bent, is er geen baas boven jou die dat voor je gaat doen. Een andere ondernemer snapt dat.

Hoe lekker is het dan om iemand in je netwerk te hebben waar je jouw klaagzang even kwijt kan en je als reactie een “Het komt echt allemaal wel weer goed!” om je oren krijgt?

In een goed netwerk help je elkaar groeien als ondernemer, ook wanneer het even allemaal tegen zit. Door simpelweg even een appje of e-mail te sturen kun jij je ei kwijt.

Been there, done that

Zoals ik net al zei zijn ondernemers net mensen, maar laten we eerlijk zijn, wij ondernemers voelen ons toch wel anders, toch? Begrijp me niet verkeerd. We zijn niets beter of slechter dan mensen in loondienst, maar we voelen ons wel anders.

Zeker wanneer we in een groep mensen zitten waar we de enige ondernemer zijn kunnen we ons nog wel eens eenzaam voelen wanneer we het bijvoorbeeld over omzet- en inkomstenbelasting hebben.

Af en toe is het gewoon lekker om te sparren met mede-ondernemers die precies weten waar je het over hebt.

Hoe breidt ik mijn netwerk uit?

Nu we je, hopelijk, hebben overtuigd van de voordelen van een netwerk is het tijd om te kijken hoe jij je netwerk kunt vergroten. In de theorie is het heel simpel, om een groter netwerk te krijgen, zul je moeten netwerken.

Maar wat is dat eigenlijk, ‘netwerken’? De definitie van netwerken is iets als “het leggen en onderhouden van contacten die je ooit voordeel kunnen opleveren”.

Nou moet ik je eerlijk zeggen dat ik die definitie nogal negatief vind. Het suggereert dat je puur en alleen met mensen in contact wilt komen om er op een of andere manier voordeel uit te halen.

Met CommonEasy laten we juist zien dat een netwerk voor iedereen even interessant kan zijn. In een goed netwerk kun je helpen en geholpen worden.
Om te zorgen dat jij kunt helpen en geholpen kunt worden geven we je 5 tips om je netwerk uit te breiden:

Wees aanwezig

Om in contact te kunnen komen met mede-ondernemers zul je aanwezig moeten zijn op de plekken waar andere ondernemers ook zijn. Denk aan seminars, bijeenkomsten, workshops en training specifiek voor ondernemers.

Dit geldt voor offline ontmoetingen maar natuurlijk ook online. Een webinar, forum of chatruimte kunnen net zo goed gebruikt worden om contact te maken met mede-ondernemers.

Weet wat je gaat zeggen

Weet wat je gaat zeggen klinkt misschien een beetje overbodig maar kun jij op commando je (sales)pitch uit je mouw toveren?

Het is belangrijk dat je op het juiste moment, met de juiste woorden weet uit te leggen wie je bent als ondernemer en waar je voor staat.

Overkom je verlegenheid

Niet iedere ondernemer zit te wachten op het eerstvolgende evenement waar hij of zij op andere ondernemers af kan stappen om contact te maken.

Een goede manier om dit te overkomen is door af te stappen op de persoon die er zo uitziet als jij je op dat moment voelt. De kans is groot dat deze persoon überhaupt al erg blij is dat iemand hem of haar aanspreekt.

Breek het ijs

“Hoeveel weegt een ijsbeer?”
– “Geen idee?”
“Genoeg om het ijs te breken!”

Oké.. het ijs is gebroken maar waarschijnlijk ook meteen gesmolten met zo’n openingszin. Bedenk van tevoren een paar manieren om het ijs op een normale manier te breken.

Wees niet bang dat je hierbij een prijs kunt winnen voor de meest unieke openingszin ever maar maak gebruik van vertrouwde openingszinnen als:

“Ben je hier eerder geweest?”
“Wat vind jij er tot nu toe van?”

Onderhoud je contacten

Wanneer je dan eenmaal succesvol in contact bent gekomen met mede-ondernemers is het zaak om de relatie te onderhouden. Het is geen kwestie van naar een event gaan, je voorstellen, een praatje maken en iemand tot je netwerk kunnen rekenen.

Ik blijf het zeggen, ondernemers zijn net mensen. Voor je van een wederzijdse relatie kunt spreken, in welke vorm dan ook, zul je tijd en energie in de relatie moeten steken.

Zorg er hiervoor dat je zoveel mogelijk van waarde bent voor de andere persoon. Je zult merken dat dit zich vanzelf terug betaalt.

Jouw netwerk is dé oplossing binnen CommonEasy

CommonEasy heeft een alternatief voor de dure arbeidsongeschiktheidsverzekering bedacht. Door onder andere gebruik te maken van je bestaande netwerk kun je terugvallen op vrienden en kennissen wanneer je door ziekte, of welke reden dan ook, tijdelijk geen inkomen hebt.

Wil je meer weten over de voordelen van CommonEasy en hoe het precies werkt? Bekijk dan de video’s op Hoe werkt CommonEasy? of neem eens geheel vrijblijvend contact met ons op via de chat, maak een belafspraak‬ of stuur een e-mail naar [email protected].

BONUS TIP: Kijk af en toe op de pagina Events. CommonEasy organiseert meerdere keren per jaar events voor ondernemers. Hier heb je uiteraard de mogelijkheid om te netwerken.

Robin Peek

26 november 2018

Reacties