Tip & Tools van Samuel

Voor onze interviewreeks vragen we ondernemers hoe zij hun leven inrichten, waarom ze doen wat ze doen en welke lessen ze op hun pad hebben geleerd. Deze keer: Samuel Beltman van SeoSlim en Cycling4Climate.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Omdat ik met ondernemen mijn lifestyle kan vormgeven: werken waar, wanneer en met wie ik wil. Omdat ik mezelf op persoonlijk vlak kan uitdagen en ontwikkelen. Mijn persoonlijke groei komt in een sneltrein, waar ik veel voldoening uit haal. Ik ben zelf 100% verantwoordelijk voor het succes dat ik haal. En als dit lukt geeft dit enorm veel voldoening en zelfvertrouwen.

Verder geeft het mij nu de vrijheid om andere dingen op te zetten naast het ondernemen, zoals de stichting Cycling 4 Climate die ik begin dit jaar ben begonnen. Hiermee organiseren we fietsevenementen om geld op te halen voor duurzame projecten. Dit was niet gelukt als ik mijn tijd niet zelf kon indelen.

Verder merk ik dat de mensen met wie ik werk veelal vrienden van me zijn, of zijn geworden. Hierdoor is er meer overlap in werk/privé, omdat ik de hele week door eigenlijk vrienden zie en daarmee samenwerk. Daardoor voelt het ook minder als werk.

Wat is je secret sauce? Hoe zie je jouw bijdrage aan de wereld?

Ik denk dat mijn drive en energie enorm wordt vergroot doordat ik mijn doel in het leven heb gevonden, namelijk: een bijdrage zijn aan een duurzamere wereld. Door voor duurzame klanten te werken kan ik dit nu combineren met mijn werk, wat enorm veel voldoening en een diepere relatie met mijn klanten oplevert. 

Verder is mijn secret sauce dat ik trainingen heb gevolgd in persoonlijke effectiviteit en leiderschap, waardoor ik mijn beperkende patronen en gedachten uit het verleden heb kunnen ontdekken en transformeren. Daardoor kan ik nu beter denken in mogelijkheden en met passie mijn dromen volgen. Dit kan ik iedereen aanbevelen.

Waar word jij blij van als ondernemer? En als mens?

Ik word blij als klanten blij worden en we samen goede resultaten behalen. Ook vind ik het leuk om nieuwe ondernemers te leren kennen, kennis uit te wisselen, nieuwe vriendschappen te maken en om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. 

Als mens word ik blij van een fijne groep vrienden en familie om me heen, die me supporten met alles waar ik mee bezig ben en waar ik altijd op kan rekenen. Ik word ook blij van wielrennen, kitesurfen, mezelf ontwikkelen en met dingen bezig zijn die me vervullen, zoals de stichting die ik heb opgezet: Cycling 4 Climate.

Wat is de grootste valkuil waar je in bent gelopen? Wat heb je daarvan geleerd?

De grootste valkuil is dat ik mijn eerste bedrijf, Nexxtore, begon met een droom die vooral was gericht op persoonlijk succes en geld. Mijn sociale leven kwam op een lager pitje en ik werkte mezelf 2,5 jaar 3 slagen in de rondte. Ik kwam erachter dat dit mij op den duur geen vervulling bracht, en het veel belangrijker voor me is om fijne mensen om me heen te hebben en te werken aan iets dat een wezenlijke bijdrage levert aan de wereld.

Wat zou je anders doen als je nu opnieuw zou beginnen?

Ik zou na mijn studie wat tijd genomen hebben om te denken wat mij echt vervult, en verschillende dingen proberen en ontdekken. Eerst mijn eigen missie in het leven vinden en vervolgens iets daarbij creëren; in plaats van direct mezelf in een onderneming te storten. Ik wil soms dingen te snel, maar het leven is geen sneltrein. Soms is het goed even gas terug te nemen. 

Ik zou ook eerst meer mensen opzoeken die iets goed kunnen en van hen leren. Bijvoorbeeld bij een online marketing bedrijf gaan werken zodat ik eerst daar het trucje van anderen kan leren. Nu heb ik veel zelf uitgezocht, dat had sneller gekund.

Wanneer vind jij jezelf succesvol?

Als ik iets doe waar ik zelf 100% achter sta en plezier in heb, een bijdrage is aan de wereld, klanten blij zijn met wat ik doe en als ik hier goed van kan leven.

Heb je nog een gouden tip/tool/hack voor (beginnende) ondernemers?

Voor mij zijn life skills belangrijker geweest dan theoretische kennis. Start met in jezelf te investeren. En dan bedoel ik niet alleen kennis, ook je interne overtuigingen transformeren, zodat deze in lijn zijn met wat je wilt bereiken. Je zelfliefde en liefde naar anderen zal hiermee groeien, en ook je zelfvertrouwen. Essentiële eigenschappen om vertrouwen te winnen en ergens succesvol in te zijn.

En probeer je eigen “why” te achterhalen. Creëer een doel dat groter is dan jezelf en je elke dag inspireert om door te gaan, ook als het tegenzit. Probeer met mensen samen te werken die dezelfde missie hebben. En zoek mensen op die je aanmoedigen en in je geloven!

Jip de Ridder

15 augustus 2019

Reacties