Fitte ondernemer achter bureau

Ben jij een fitte ondernemer?

We hebben als CommonEasy een enorm mooie oplossing voor ZZP’ers wanneer het ze, bijvoorbeeld, door gezondheidsproblemen tijdelijk niet lukt om zelf voor een inkomen te zorgen. Maar voorkomen is beter dan genezen.

In dat kader bespreken we vandaag een aantal punten waar veel ondernemers tegen aanlopen met betrekking tot hun gezondheid.


Het is 16.00 ‘s middags. Je zit al zo’n 7 uur, bijna onafgebroken, achter je bureau. ‘s Ochtends vroeg heb je zo snel mogelijk iets, dat als ontbijt gezien moet worden, naar binnen gewerkt en ondertussen begint je maag weer van zich te laten horen.

De lunch, die je normaal gesproken achter je bureau snel naar binnen werkt alsof het een wedstrijd is, heeft vandaag plaats moeten maken voor een extra kop koffie.

Maar nu heeft je maag backup van de rest van je lichaam. Je moet echt even iets eten. Uiteindelijk sluiten je hersenen een compromis met je maag.

Aangezien je een deadline hebt die je echt moet halen is het geen optie om de tijd te nemen om naar de supermarkt te gaan, ingrediënten te kopen en vervolgens een gezonde maaltijd in elkaar te zetten. Maar je moet toch echt iets eten.

Oké. Het moet dus iets worden waar je weinig tijd aan kwijt bent. Je bestelt een pizza.

Balans is de sleutel

De kans is groot dat jij je herkent in bovenstaande situatie. CommonEasy in ieder geval wel. Er zijn dagen en soms zelfs weken geweest waarin wij zoveel tijd in het ondernemen hebben gestoken dat we onze gezondheid een plekje of 1, 2, 3 hebben laten zakken.

Op korte termijn lijkt dit een goede oplossing. Door op deze manier tijd te besparen lukt het je om de deadline te halen. Maar op de lange termijn is dit geen werkwijze die je kunt, of zou moeten willen vasthouden.

Begrijp ons niet verkeerd. We willen je niet doen geloven dat wij op kantoor enkel en alleen gezond eten en drinken. Wij proberen een balans te vinden waarin we 80% van onze keuzes in het voordeel van gezonde voeding laten vallen en de overige 20% mogen we ons dan laten gaan aan al de ongezonde, maar soms zo lekkere, voeding.

Wij zien het, teveel zitten

Wij zien zit/sta bureau’s, brainstorms tijdens een wandeling en andere methodes om vaker te staan, helemaal zitten. Veel ZZP’ers hebben een zittend beroep. Denk aan grafisch ontwerpers, schrijvers, IT’ers en alle andere beroepen waarbij je het grootste gedeelte van de dag op een stoel zit.

Sta jij al te werken? Of zie je dat niet zitten?

Je hebt het waarschijnlijk wel vaker voorbij zien komen de afgelopen jaren maar het blijkt dus dat zoveel zitten zelfs schadelijker is dan roken.

De mens is gemaakt om rond te lopen maar zeker sinds de komst van de informatiemaatschappij zit een enorm groot deel van de mensen het grootste gedeelte van de dag op een stoel. Als we dan vervolgens ‘s avonds thuis komen van het werk gaan we aan tafel zitten om te eten en daarna ploffen we op de bank neer om te relaxen.

We begonnen deze alinea al met te zeggen dat wij zit/sta bureau’s en het inzetten van een wandeling zien zitten. Gelukkig zijn er nog meer dingen die je kunt doen tegen teveel zitten.

Zo zijn er meerdere zit/sta stoelen die ervoor zorgen dat je toch een stuk ondersteuning hebt wanneer je staat.

Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat een subtiele reminder ook erg handig kan zijn. Zo kun je zelf natuurlijk een timer of wekker zetten op je computer of smartphone maar je kunt ook eens in de Google Play Store en/of Apple AppStore zoeken naar Stand Up er zijn tientallen applicaties te vinden die je helpen te herinneren om vaak genoeg te staan.

Keep on moving

Druk, druk, druk. Iedere ondernemer kent het wel. We nemen geen tijd meer om genoeg te bewegen. Naast het feiten dat we teveel zitten, bewegen we namelijk ook nog eens te weinig.

Bij bewegen denk je nu misschien meteen aan een zware workout, maar wees niet bang. We bedoel hier echt gewoon bewegen. Een wandeling van een half uur of een stuk fietsen. Natuurlijk is een workout ook enorm aan te bevelen maar mocht je nu niet sporten dan is het misschien goed om eerst eens bij zo’n wandeling te beginnen.

Als ondernemer in de natuur werk je niet alleen aan je lichamelijke gezondheid

Wanneer je deze wandeling in de natuur gaat maken krijg je bovendien nog eens te maken met deze extra voordelen:

  • Uit een studie van 2004 bleek dat mensen met een aandachtsstoornis na een wandeling in de natuur minder intens en minder vaak last hadden van hun stoornis;
  • In een artikel in de Journal of Environmental Science and Technology staat beschreven dat mensen die vaker in de natuur wandelen over het algemeen meer zelfvertrouwen hebben dan mensen die dat niet doen;
  • De Kyoto Universiteit heeft met een onderzoek aangetoont dat de geuren van de natuur stress kunnen verlagen.
  • Japanse onderzoekers hebben aangetoont dat een wandeling in de natuur de bloeddruk kan verlagen.

Dit zijn nog maar enkele van de voordelen van het bewegen in de natuur. Doe snel je wandelschoenen aan en beleef welke voordelen het jou brengt!

Slaap ondernemertje, slaap

We hebben het nu vooral over inspanningen gehad. Rust is minstens zo belangrijk. Wat betreft rust is genoeg goede slaap het allerbelangrijkst.

Nu is het wel zo dat er een paar haken en ogen aan zitten. Het komt nogal nauw wanneer we zeggen genoeg goede slaap.

Met genoeg bedoelen we namelijk niet te weinig, maar ook niet teveel. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je per definitie beter slaapt wanneer je elke nacht 10 uur slaapt dan wanneer je elke nacht 6 uur slaapt.

Hoeveel slaap jij nodig hebt is heel persoonlijk. De ene persoon functioneert optimaal bij 6 uur slaap per nacht en iemand anders zit eerder tegen de 9 uur slaap aan om optimaal te functioneren.

Alleen jij kunt er achter komen hoeveel uur je nodig hebt door hiermee te experimenteren.

Daarnaast is de kwaliteit van jouw slaap heel belangrijk. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat 5 uur goede slaap beter voor je is dan 10 uur slechte slaap.

Hij is goed bezig. Hij kijkt niet naar een scherm.

De kwaliteit van je slaap heeft grotendeels te maken met de tijd die je in zogenaamde diepe slaap bent. In deze diepe slaap komt je lichaam het meest tot rust.

Hoeveel diepe slaap je nodig hebt is ook weer per persoon verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd.

5 Quick wins om beter te slapen

  1. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan;
  2. Probeer minimaal het uur voordat je naar bed gaat zo min mogelijk beeldschermen te gebruiken;
  3. Zorg voor een goede temperatuur (liever iets te fris dan te warm) en voldoende ventilatie in de slaapkamer;
  4. Laat beeldschermen (dus ook smartphones) uit de slaapkamer;
  5. Schrijf elke avond, voor je naar bed gaat, de punten waar je op dat moment aan denkt, op papier en dus uit je hoofd.

Ben jij een fitte ondernemer?

Als je dit zo leest, kun je dan zeggen dat jij een fitte ondernemer bent of heb je nog wel wat puntjes om aan te werken?

Eigenlijk heb je altijd wel iets om aan te werken. Probeer dus niet te streven naar perfectie maar kijk wat voor jou werkt om zo gezond en fit mogelijk te ondernemen. Niet alleen om zakelijk zoveel mogelijk inzetbaar te zijn maar ook gewoon om alles uit het leven te halen.

Op jouw gezondheid!

Robin Peek

22 januari 2019

Reacties