Even voorstellen: Wout Schut ๐Ÿ‘‹

Ik ben Wout Schut, woonachtig in Houten met mijn vrouw Karlijn en mijn kinderen Jip en Ninte. Ik ben momenteel werkzaam als community coach. Ik begeleid de bewoners van een tweetal Gemengd Wonen projecten in de opstartfase en daarnaast ben ik nog betrokken bij De KrachtFabriek in Houten. De KrachtFabriek is een broedplaats en community voor werk willende, die we 7 jaar geleden zijn gestart.

Toen ik 7 jaar geleden, midden in de vorige crisis, bezig was mijn coachingspraktijk op te zetten, had ik het gevoel het gras uit de grond te moeten trekken. Dat klopte niet voor mij. Om mij heen zag ik veel mensen druk met solliciteren en acquireren, maar het aanbod van werkzoekenden was veel groter dan de vraag. Dus de meeste mensen kregen afwijzing op afwijzing. Dat doet iets met je, net zoals dat toen iets met mij deed. Ik had het gevoel dat niemand meer op me zat te wachten en dat was niet best voor mijn zelfvertrouwen.


Toen schoot het idee voor De KrachtFabriek me te binnen; laten we met werkzoekenden en ZZP-ers bij elkaar komen en leuke en zinvolle initiatieven ontplooien en elkaar helpen. Daar krijg je dan misschien niet voor betaald, maar je kan je talent, kennis en kunde weer kwijt, je hoort weer ergens bij en je wordt weer gezien. Alles beter dan verpieteren achter de geraniums. En wie weet wat daar weer uit voortkomt. Al snel ben ik daarin met iemand anders opgetrokken. Eerst dachten we dat we ruimte moesten hebben om te kunnen starten. Maar op een gegeven moment hebben we de switch omgezet, zijn we gestart aan de keukentafel en kwam de ruimte op ons pad. Uiteindelijk hebben we het idee met 3 initiatiefnemers en heel veel geweldige werkwillenden groot gebracht.

Wij zijn gestart vanuit de overtuiging dat als we gaan doen wat ons hart gaat, dat we er vroeg of laat ook een boterham aan over zouden houden. En dat is gelukt. Maar daarvoor zijn we wel in het diepe gesprongen, zonder dat we de overkant konden zien.

Ondernemen gaat voor mij over doen. Niet over winst of groei of rechtsvorm, maar over doen wat nodig is. Je kan 1x per 4 jaar naar de stembus lopen om je invloed uit te oefenen, maar je kan ook zelf iets oppakken om je omgeving een beetje beter te maken. Dat kan heel klein of heel groots zijn. Als het maar iets is wat jou aan je hart gaat.  En ik krijg dan vooral energie van samen dingen aanpakken. Starten, klein beginnen en met elkaar het avontuur aangaan.

Mijn grootste les is wel het kunnen verkeren in onzekerheid en vertrouwen op je intuรฏtie. Hoe vaak wij niet te horen hebben gekregen dat ons businessmodel niet goed was of dat het toch niet zou lukken, als ik daar naar had geluisterd waren we nooit gestart. Wij zijn gestart vanuit de overtuiging dat als we gaan doen wat ons hart gaat, dat we er vroeg of laat ook een boterham aan over zouden houden. En dat is gelukt. Maar daarvoor zijn we wel in het diepe gesprongen, zonder dat we de overkant konden zien.

 Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest?

Pfiew, dat vind ik lastig om over mezelf te vertellen. Ik denk mijn mogelijkheid om buiten de gebaande paden en systemen te denken, mijn capaciteiten om me te verplaatsen in de ander en het gegeven dat ik – soms op het naรฏeve af –  vrijwel altijd het goede en de kwaliteiten in mensen zie. Het gaat namelijk niet om mij, maar om wat er wil ontstaan en de kunst is om daar ruimte aan te geven.

Ondernemen geeft mij vooral vrijheid en betekenis. En dat zijn eigenlijk 2 kanten van dezelfde medaille. Naar mijn idee bestaat vrijheid uitsluitend bij de gratie dat je ook je verantwoordelijkheid neemt voor je rol in de samenleving, dat je wat bijdraagt, dat je echte waarde creรซert. En daarmee geef je betekenis aan je leven.

CommonEasy vind ik een typisch voorbeeld van hoe we het anders kunnen doen met elkaar. Los van bestaande systemen en overtuigingen iets beginnen omdat we op een andere manier met elkaar om willen gaan. Hoe we meer met elkaar kunnen samenleven obv vertrouwen, openheid en gelijkwaardigheid, ipv concurrentie en controle. Ik word daar heel blij van.

๐Ÿ’กVerdien jij ook een inkomen als je ziek bent? Sluit je hier bij andere zelfstandig professionals en sta voor elkaar klaar!

๐ŸŒž Wil jij ook in het zonnetje gezet worden met jouw ondernemers verhaal? Stuur ons dan een mail!

Lennert Floor

15 januari 2021

Reacties