Even voorstellen: Tijmen, ondernemerscoach

Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doet.

Tijmen hier. Ik help ondernemers met een mooie missie om daar een net zo’n goed bedrijf bij te bouwen. 

Bijvoorbeeld door het ontwerpen van een business model dat de juiste dingen stimuleert en je ook financieel gezond maakt. Daarbij help ik ondernemers ook in hun persoonlijk leiderschap. Door hen te helpen echt hun visie scherp te krijgen en te leren omgaan met die dingen die voor hen spanning oproepen en dus in de weg zitten om een succesvol bedrijf te creëren. 

Ik doe dit door 1op1 business coaching en het geven van trainingen. Daarnaast creëer ik peer-support door middel van De Gebakken Peren Podcast en het faciliteren van Mastermind-groepen.

Wanneer & hoe ben je gestart? Bijvoorbeeld wat was jouw moment om te kiezen voor het ondernemerspad? Beschrijf jouw moment dat je over die drempel zetten. Een frustratie of een eureka moment.

Ik ben gaan ondernemen door simpelweg zelf iets te starten wat ik miste (een universiteit waar het echt om leren ging). Ik werkte toen nog bij een consultancybureau en deed dit ernaast. Op een gegeven moment (een dik jaar erna) merkte ik (en met name m’n lichaam) dat ik daar klaar was en nam ontslag zonder dat ik eigenlijk goed en wel wist wat dan wel.

Een half jaartje later heb ik me ingeschreven bij de kvk omdat ik gevraagd werd creatieve sessies te begeleiden. Het zelfstandige bestaan leek me toen eigenlijk het minste van twee werelden (geen bedrijf dat je samen bouwt, en ook niet de zekerheid van een baan). Maar in retrospect heeft het me wel de mogelijkheid gegeven zelf te kunnen onderzoeken wat ik eigenlijk wilde doen.

Waarvoor doe jij het/wat is je missie/ wat is je drive/ waar krijg je de meeste energie van als ondernemer?

Ik hou ervan mensen te helpen die proactief de wereld beter willen maken of gepassioneerd zijn over een ambacht of vak waarmee zij iets moois maken.

Impactondernemers en creatieven zijn dat pur sang! Zo mooi voor hen te kunnen werken. Ik doe dat het liefst door een inzicht te kunnen geven zoals een slimmigheid of een voorbeeld dat iets wel kan, of door een blokkade weg te nemen. 

Ik hou niet van dingen die niet werken zoals ze zouden kunnen werken. Dus als ik het een keer opgelost heb of de oplossing heb gezien, dan wil ik meteen anderen ermee helpen. Daaronder ligt dat ik graag van waarde ben zodat ik me belangrijk kan voelen 🙂.

Wat had jij graag willen weten toen jij startte met ondernemen? Wat is je grootste les, valkuil of hack die je wilt delen met andere (startende) ondernemers? 

Ik heb altijd de neiging veel te veel weg te geven en te doen alsof ik zelf niks nodig heb. Ook nu nog merk ik dat ik eerst al m’n tijd besteed aan het maken van bijvoorbeeld de podcast en erna begin met het werk waar ik geld mee verdien. 

Dus de les is, zorg ook goed voor jezelf. Bij mij is dat bewaken dat ik ook genoeg betaald werk doe. Voor een ander kan dat bijvoorbeeld zijn een hoog genoeg uurtarief vragen zodat je ook genoeg tijd over houdt. Of dat je het werk wat jij heel leuk vindt ook belangrijk genoeg durft te maken tov werk waar er bijvoorbeeld een lastige opdrachtgever is die erop drukt.

Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest? Vertel eens iets over jouw secret sauce?

Dit is het moment dat ik ongegeneerd onbescheiden op m’n borst mag kloppen toch ;)? In de kern is het denk ik dat ik een fysicus ben met een groot hart. Ik denk snel, bouw een soort model van de situatie in m’n hoofd en zie snel verbanden. Zo help ik ondernemers door makkelijk de vinger op de zere plek te leggen en verbanden te zien met de vele eerdere situaties die ik tegen ben gekomen.

Daarnaast ben ik erg betrokken; ik wil mensen helpen. Dat voelt ook als m’n plicht. 

En, ik sta open. Ik ben op het oog een enorme denker, maar ben ook erg gevoelig voor m’n omgeving. Ik heb moeten leren daarmee om te gaan. Dat kan namelijk ook stress opleveren. Maar heb ook geleerd die in te kunnen zetten om weerstand en spanning bij m’n coachees en deelnemers te voelen. Dat helpt mij in m’n werk als trainer en coach omdat het lang niet altijd slechts om een inzicht gaat, maar dat verandering pas kan als er ook bij de ondernemer intern echt iets schuift.

Wat geeft ondernemen jou, naast de monetaire waarde? (werken aan een droom, vrijheid)

Ik hecht waarde aan de autonomie om zelf te bepalen wat ik wil doen en nastreven. Maar ook gewoon zelf kunnen bepalen dat ik een dag vrij moet nemen om de grillen van het gezinsleven op te kunnen vangen. En ik kan al mijn idiote interesses nastreven (ongegeneerd nerden!) onder het mom van professionele ontwikkeling. Het werk geeft me een gevoel van kunnen bijdragen met alleen dat wat ik het beste kan en niet andermans randzaken erbij te hoeven nemen.

Wat spreek jou het meeste aan in CommonEasy?

Dat je directer contact hebt met de mensen die jou helpen en jij kunt helpen. Dat geeft een veel rijker web van mede-mensen waar je in relatie mee staat dan een groot bedrijf met een anonieme kaartenbak.

Bij CommonEasy heb ik vertrouwen dat er niet opeens kleine lettertjes blijken te zijn als ik het nodig heb. Plus, het is ook gewoon wel lekker goedkoop natuurlijk.

Connect nu met Tijmen op CommonEasy, luister zijn Podcast De Gebakken Peren om ‘andere ondernemers af te luisteren’, of bekijk zijn coachingswerk op Studio George. Download daar meteen ook een Hourly Rate Calculator om te leren goede tarieven te vragen!

Lotte Kauffman

13 februari 2023

Reacties