Even voorstellen: The Green Rebel


Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doet.

Ik ben Carlo Steensma, oprichter van The Green Rebel. Wij proberen de voedselindustrie van binnenuit te vergroenen, door regeneratief groente, fruit, amandelen & olijf olie te produceren. Wij wonen 2 uur ten zuiden van Barcelona, in Spanje. Landbouw is de meest destructieve industrie voor onze leefomgeving & gezondheid; ontbossing, verwoestijning, vervuiling van onze wateren, en een hoop zooi & bestrijdingsmiddelen liggen er op ons bord. Wij boeren met principes geleerd van inheemse volkeren, door onder andere de bodem te verbeteren, terwijl we er onze boterham mee kunnen verdienen.

Van Consultant naar regeneratieve boer in Spanje, hoe zag jouw pad eruit?

Tijdens het lopen van de Caminho de Santiago, na een ‘quarter-life crisis’, was ik op zoek naar een nieuw doel en carriĆØre, iets compleets anders dan corporate consultant. Iets betekenisvol en verbonden met de planeet. Iemand liet mij een inspirerend filmpje zien van een alternatieve manier van landbouw; boslandbouw. Ik was gelijk overtuigd! Mijn ouders hebben mij het laatste zetje gegeven, door mij op pad te sturen in een camperbusje op zoek naar land in Zuid-Europa. Na een crowdfundcampagne hebben we een stuk land van 15 hectare kunnen aankopen om te regenereren.

Wat is magie voor jou in het ondernemen?

Ik doe het voor de simpele magie van het leven, een zaadje zien ontkiemen in de bodem uitgroeiend tot een boom. De natuur vooruit kunnen helpen en daarmee oplossingen bieden tot de meest complexe problemen van onze wereld. Het mooiste is om tussen duizenden boompjes en struikjes te lopen fantaserend over hoe het bos er over een aantal jaar uit zal zien, wetende dat je dat bos zelf hebt aangeplant en onderhouden en het mens & dier blij maakt.

Wat deel je graag met andere ondernemers?

Dat het f*cking hard werken is, en het ondernemen nooit stopt. Wij wonen op de boerderij, dus onze voor- & achtertuin is kantoor en er is altijd wat te doen, en dat dus ook soms los te kunnen laten.

Het belangrijkste voor ons is om ervoor te zorgen dat het werk bijdraagt aan de kwaliteit van leven die we voor onszelf als doelstelling hebben opgesteld. Als we die kwaliteit niet kunnen bereiken of realiseren, moeten we wat anders gaan doen.

De Holistic Context van Savory Institute is hierbij cruciaal, niet alleen voor boeren maar voor elke ondernemer.

Hoe maak jij verschil met de Green Rebel?

Verder gaan dan de norm biologisch/duurzaam (zo min mogelijke negatieve impact), maar proberen een positieve impact te maken. Iets wat niet per se de meest financiƫle winstgevende manier is, maar wat zowel een positief resultaat heeft voor de community, het klimaat & onze portemonnee. We moeten andere boeren kunnen inspireren hetzelfde te doen, dus er moet een boterham mee te verdienen zijn. Maar dat heeft niet de eerste prioriteit.

Wat is voor jou de grootste winst van ondernemer zijn?

Een diep gevoel van betekenisvol leven; de bodem zien verbeteren, plantjes gezonder zien worden en meer mensen ontmoeten die geĆÆnteresseerd raken in wat wij aan het doen zijn. In tijden van extreme zomers, hitte en overstromingen, is het zo nodig dat meer boeren focus hebben op de bodem verbeteren. Het geeft ons hoop voor de toekomst van ons 1-jarig zoontje Paolo. Dat hij straks minder zorgen hoeft te maken over extreme hitte & droogte, dan als wij niets zouden doen.

Wat spreekt jou het meeste aan in CommonEasy?

Community staat voor ons op nummer 1, na familie!

Zorgen voor elkaar, in plaats van winstgevendheid voor een handjevol. Gebaseerd op vertrouwen is iets wat ons erg aanspreekt. Zeker in tijden waar we de grote instanties niet meer kunnen vertrouwen, zijn dit soort initiatieven zo belangrijk. In Spanje loopt men een aantal jaar achter op Nederland, dus zoā€™n progressief & alternatief systeem is voor ons een enorme opluchting.

Help jij Carlo en zijn missie?

Volg zijn werk op de socials, koop zijn eerlijke producten of heb zijn rug als mede ondernemer en connect met Carlo op CommonEasy!

Jip de Ridder

14 december 2022

Reacties