Even voorstellen: Rosanna; freelance danser, performer & maker

Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doet.

Ik ben Rosanna ter Steege en ik werk als danseres voor verschillende choreografen en makers in de Culturele sector. Hiernaast maak ik ook mijn eigen werk; danstheater voorstellingen, solo of in samenwerking met andere kunstenaars en organisaties.

Wanneer & hoe ben je gestart? Wat was jouw moment om te kiezen voor het ondernemerspad? Beschrijf jouw moment dat je over die drempel zetten. Een frustratie of een eureka moment.

Al voor het afstuderen aan de Dansacademie wist ik dat ik als freelancer zou gaan werken. Ik kon als klein meisje al niet heel goed tegen autoriteit en dacht altijd al dat ik de baas was over mezelf! Dat mijn haren overeind gingen staan wanneer iemand zich bazig op de werkvloer gedroeg in de tijden van bijbaantjes was duidelijk, en daar ging het dan ook vaak al gauw mis. Helaas werd er op de academie nauwelijks iets meegegeven over hoe het is om ondernemer te zijn. Het was een lange zoektocht.

Na mijn inschrijving bij de KVK begon de ontdekking van mijn ondernemerschap pas echt. Jaren later heb ik eindelijk een zelfverzekerd gevoel gekregen en ben ik zelfs veel plezier in het ondernemen gaan vinden.

Waarvoor doe jij het/wat is je missie/ wat is je drive/ waar krijg je de meeste energie van als ondernemer?

Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik het ondernemen op verschillende vlakken heel leuk vind. Eerst was ondernemen vooral een ‘moetje’ omdat je als danseres nou eenmaal als freelancer aan het werk ging (tijdens de periode van mijn afstuderen waren er weinig gezelschappen die vaste loondienst contracten aanboden).

Nu mijn werk ook veel meer gefocust is op het maken van eigen voorstellingen en het opzetten van eigen projecten, haal ik plezier uit alles zelfstandig uit de grond te stampen. Je netwerk hierbij inzetten, om jou te ondersteunen in je authentieke kunstenaarschap, is bodem voor prachtige samenwerkingen en dierbare ervaringen. Deze samenwerkingen en ervaringen zijn het resultaat van mijn weg als ondernemer, dat is waar ik enorm blij van word, energie van krijg en dankbaar voor ben. 

Wat had je graag willen weten toen je startte met ondernemen? Wat is je grootste les, valkuil of hack die je wilt delen met andere (startende) ondernemers?

Het is niet zozeer dat ik iets had willen weten, ja misschien wel de algehele basiskennis haha, maar voornamelijk had ondersteuning in de zoektocht wie jij bent en wat je graag doet als ondernemer bij kunnen dragen aan het zelfvertrouwen. Voor mij voelde het toen wanneer mijn zelfvertrouwen groeide, ik vleugels kreeg en daardoor meer durfde te gaan voor wat mijn hart verlangde. Hierdoor werd mijn werk ook beter ontvangen. Bij jezelf blijven is voor mij dan ook de key in mijn ondernemerschap. Ondernemen geeft mij de vrijheid om mezelf te kunnen zijn en me uit te kunnen drukken zoals dat volledig bij mij past.

Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest? Vertel eens iets over jouw secret sauce?

Ik denk dat elke ondernemer uniek is, net als dat elk mens uniek is. Er is maar één van jou en daarom denk ik dat het gaat om je hart volgen. Wat wil je als ondernemer onder de ‘lagen’ vertellen en bereiken? Voor mij is dat via dans en performance het echt contact maken met de ander. Het fysieke dialoog met de toeschouwer. Het woord in een nagesprek of vanuit de ervaring dat een voorstelling je heeft gebracht alleen elkaar aankijken, zien en omhelzen. Het erkennen van en delen met elkaar is voor mij iets magisch.

Wat geeft ondernemen jou, naast de monetaire waarde?

Ondernemen geeft mij de vrijheid om mezelf te kunnen zijn en me uit te kunnen drukken zoals dat volledig bij mij past.

Wat spreek jou het meeste aan in CommonEasy? 

CommonEasy verbindt mensen met elkaar. Hier kunnen mensen elkaar op eigen kracht supporten. Niet alleen een financieel vangnet, maar juist de verbinding tussen mensen bij CommonEasy geeft ook mentale support. Mij geeft het een gevoel van dat ik onderdeel ben van een netwerk van krachtige ondernemers die goed voor zichzelf zorgen en daarbij ook, wanneer het nodig is, voor de ander kunnen zorgen.

Connect nu met Rosanna op CommonEasy en zie meer van haar werk hier.

Lotte Kauffman

25 april 2023

Reacties