Even voorstellen: Nynke Leistra, Coaching & Advies


Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doe

Ik ben Nynke Leistra en met mijn bedrijf help in werkgevers en werknemers bij het behouden en vergroten van werkgeluk. Dit doe ik door middel van preventie- en loopbaan coaching en advies gericht op het beleid voor psychosociale arbeidsbelasting. Met als resultaat energievolle medewerkers, lager verzuim en minder verloop.

Je kunt bij mij als bedrijf ook terecht van het bedenken van beleid tot het daadwerkelijk coachen van medewerkers.

Wanneer & hoe ben je gestart? Bijvoorbeeld wat was jouw moment om te kiezen voor het ondernemerspad?

Na jaren werkzaam te zijn geweest in de forensische jeugdzorg begon ik te twijfelen over wat ik echt wilde. Ik wist dat ik iets anders wilde gaan doen met mijn werk, maar niet heel goed wat. In 2015 was ik gestart met een coachopleiding en merkte dat dit mij veel energie gaf. Daar is het eerste zaadje gepland.

Toen ik eind 2016 beviel van onze jongste dochter en terugkwam van zwangerschapsverlof kwam steeds meer het gevoel iets anders te willen, maar ik bleef wat hangen in “ik wil wel wat anders maar weet niet wat”. Toen ik wat fysieke klachten kreeg, kwam voor mij het punt dat er iets moest veranderen. Ik heb toen contact gezocht met een loopbaancoach. Kort na het eerste gesprek met haar, zorgde een heftige gebeurtenis in mijn familie ervoor dat ik even stil werd gezet en ging nadenken over mijn toekomst.

Dingen die zo belangrijk leken, werden opeens minder belangrijk. De vragen “wie ben ik?” “Wat wil ik?” En “Wat vind ik belangrijk in deze fase van mijn leven?” werden steeds duidelijker.

Dit is een belangrijk keerpunt geweest in het hele proces naar het ondernemerschap. Laten we zeggen dat het zaadje opeens het licht zag en steeds verder begon te groeien. 

In 2018 heb ik mijzelf ingeschreven bij de kamer van koophandel en kort daarna ontslag genomen bij mijn toenmalige werkgever. Vervolgens ben ik nog voor 2 dagen in de week aan de slag gegaan als adviseur in loondienst met daarnaast deeltijd ondernemen. Eind 2021 kwam ik op het punt dat ik besefte, als ik dat zaadje uit wil laten groeien tot een prachtige bloeiende bloem, moet ik een keuze maken. Dit heeft ertoe heeft geleid dat ik vanaf 2022 volledig voor mijzelf ben begonnen.


Waarvoor doe jij het/wat is je missie/ wat is je drive/ waar krijg je de meeste energie van als ondernemer?

Ik zag en zie nog steeds dat organisaties niet altijd voldoende oog hebben voor hun medewerkers. Organisaties die niet lijken te begrijpen dat ze met de manier waarop ze met medewerkers omgaan hen juist wegjagen, in plaats van binden aan hun organisatie.

Bijvoorbeeld dat medewerkers een hele duidelijke behoefte uitspreken om hun werk leuker te maken. Een behoefte uitspreken die zorgt voor meer balans in hun werk en privé, waar vervolgens volledig overheen wordt gewalst door de werkgever,  onder het mom van organisatiebelang. Waar in mijn beleving gezonde gebalanceerde medewerkers juist ook van organisatiebelang zijn. Met als resultaat een hoog verloop en hoog verzuim.

Maar ik zie ook dat organisaties zoekende zijn hoe ze omgaan met thema’s als werkgeluk en vitaliteit; waar ligt de verantwoordelijkheid van de medewerker en waar ligt de verantwoordelijkheid van de werkgever?

Daarnaast zie ik vanuit mijn coachpraktijk ook veel mensen die op een werkplek zitten waar ze niet gelukkig mee zijn. Omdat ze werk doen wat niet (meer) past, of in een omgeving werken wat niet aansluit bij wat ze belangrijk vinden. Ik zie ze worstelen met vragen als “is dit het nou?”, “ik wil wel wat anders, maar wat dan.” Mensen die blijven twijfelen, geen keuzes durven te maken en knopen door te hakken. Soms dan ook te lang doorgaan, waardoor ze burn-out of bore-out raken.

Daar is mijn missie ontstaan:

Bedrijven en organisaties doen heel erg hun best om de juiste mensen aan te trekken en hun medewerkers langdurig aan zich te binden. Ze weten dat hun medewerkers hun goud zijn. Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen juist bij jou willen werken? En hoe hou je de achterdeur dicht? Daar help ik ze bij.

Je kunt dan denken aan… 

-> Werkgevers die in gesprek gaan en goed luisteren. Hoe zit de medewerker erbij? Wat heeft de medewerker nodig? En hoe kunnen wij als organisatie ondersteunen? Door breder te kijken dan de werkcontext, want hoe medewerkers in hun vel zitten heeft invloed op het werk. Vaak zullen werkgevers denken ‘Ja, maar dat doen we toch al’. Het gaat er ook om wat voor vervolg eraan wordt gegeven en die mist nog wel eens. Hoor je echt wat de medewerker zegt en wat doe je met wat de medewerker zegt? Ga je echt samen op zoek naar de mogelijkheden?

-> Werknemers die de eigen regie pakken in hun leven en loopbaan. Door te kijken naar; wat heb ik nodig om me tevreden te voelen, zodat ik energievol, gezond, gemotiveerd en vitaal kan (blijven) werken en leven. Welke stappen kan ik daar zelf in zetten en wat heb ik daarvoor nodig?

Kan je iets in het bijzonder vertellen over werkgeluk als ondernemer en wat je ziet bij je opdrachten?

Wat voor mij echt zorgt voor werkgeluk is de diversiteit aan opdrachten en werkzaamheden. Bedrijven en medewerkers weer op weg te mogen helpen, door het stellen van de juiste vragen, te motiveren, soms confronteren en mee te denken. Maar wat mij ook (werk)gelukkig maakt is de vrijheid en eigen regie die ik heb op mijn agenda en opdrachten. Ik werk soms meer dan toen ik nog in loondienst was, maar houd meer energie over en voel me meer in balans.

Werkgeluk wordt steeds meer een thema binnen organisaties, maar ik merk soms ook wat weerstand bij deze term. Werkgeluk wordt vaak als iets groots gezien. Ik zie werkgeluk als een algemeen gevoel van tevredenheid. Je kunt natuurlijk niet altijd gelukkig zijn, soms zijn de omstandigheden er gewoon naar dat het even minder gaat. 

‘Werktevredenheid’ is wat ik iedereen gun.

Wat had jij graag willen weten toen jij startte met ondernemen? Wat is je grootste les, valkuil of hack die je wilt delen met andere (startende) ondernemers?

Dat je met een mooie website er niet komt. Je kunt heel goed zijn in je vak, maar ondernemen is meer dan alleen goed zijn in wat je doet. Daarnaast hoef je het niet alleen te doen. Juist door samen te werken met anderen en hulp inschakelen op gebieden waar je nog niet veel van weet of minder goed in bent kun je heel wat frustratie voorkomen.

En als je dan hulp inschakelt kijk daarbij goed wat bij je past. Laat jezelf uitdagen, maar kijk daarbij altijd naar wat werkt voor mij en wat past voor mij.

Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest? Vertel eens iets over jouw secret sauce?

Wat mij kenmerkt is een aanpak met een nuchtere blik. Praktisch en to the point. Rustig, betrokken en toegankelijk, maar ook zakelijk en confronterend. Ik noem het altijd Yin/Yang. 

Werkgeluk begint of eindigt niet op het werk. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de werkcontext. Je kunt medewerkers en werk niet los zien van elkaar, want hoe zij in hun vel zitten heeft invloed op het werk. Het is allemaal met elkaar verweven. Daarom kijk ik in mijn coaching naar de 3 pijlers; Ik, werk en privé.

Wat geeft ondernemen jou, naast de monetaire waarde?


Naast wat ik hier boven al benoemde over vrijheid, geeft eigen regie het ondernemerschap ook heel veel als het gaat om mijn persoonlijke ontwikkeling. Het ondernemerschap is mij niet met de paplepel ingegoten en toen ik startte kende ik weinig ondernemers om me heen. Ik heb mijzelf de afgelopen jaren weer beter en soms op een andere manier leren kennen. Overtuigingen waar ik dacht wel mee afgerekend te hebben kwamen weer boven ploppen, maar het heeft me ook geleerd dat ik dichtbij mijzelf wil blijven. Daarnaast heb ik ontzettend veel leuke ondernemers leren kennen de afgelopen jaren waar ook een vriendschap uit is ontstaan.

Wat spreek jou het meeste aan in CommonEasy?
Het voor en door ondernemers stuk. Het gevoel samen iets te dragen en elkaar te steunen wanneer het nodig is. Voor mij geeft het ook een bepaalde rust. Natuurlijk ga je ervan uit dat het niet nodig is, maar het helpt wel te weten dat je een back up hebt mocht het nodig zijn.

Wil je instappen in het netwerk van Nynke en elkaars backup zijn voor als het even tegenzit? Klik dan hier!

Of wil je meer weten over Nynke’s werk? Neem een kijkje op haar website!

Lotte Kauffman

29 mei 2023

Reacties