Even voorstellen: Luc Beerens

Ik ben Luc Beerens van Vuur & IJs. Wij ondersteunen mensen bij het vrij leven. Dat doen we door ze te leren verbinden met zichzelf. Met alles wat in ze leeft. Zowel het Vuur (je passie, waar je trots op bent en energie van krijgt) als het IJs (dat waar je liever voor weg loopt en als negatief bestempeld)

We ontsluieren het panorama aan mogelijkheden door mensen in de natuur te verbinden met hun eigen natuur. Door middel van Vuur, IJs, Ademsessies, Zweethutten, Talking Stick ceremonies en het plantmedicijn.

Wanneer & hoe ben je gestart als ondernemer?

Terugkijkend heb ik al vaak op de drempel gestaan om weg te lopen uit een baan. Het verlangen volgen om zelf iets vorm te geven, maar vooral gevoed door onvrede.

In 2015 knalde ik tegen een muur in de vorm van een burn-out. Ik had geen energie en voelde niets meer. Op dat moment besloot ik dat 2016 anders moest. Ik ben met hulp opnieuw gaan leren voelen. In het begin voelde ik vooral pijn en verdriet. Later kwam er ook weer plaats voor vreugde en liefde. 

Tijdens dit persoonlijke werk ontdekte ik waar ik naartoe wilde en heb direct mijn vaste baan bij een bank opgezegd. Na wat pionieren als zelfstandige en in een samenwerking, onstond Vuur & IJs als prachtig platform voor verbinding. 

Waar krijg je de meeste energie van als ondernemer?

Ik krijg vooral energie wanneer ik de lichtjes in de ogen van anderen weer zie stralen. Voor onze deelnemers ben ik bij ceremonies vooral dienend aanwezig. Als spaceholder, als figurant en als veilige haven. Daan is de creatieve leider en musikant. 

Als ondernemer komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen maar het uitvoeren van de retreats. Maar dat is wel waarvoor we al die andere dingen doen. 

Wat had jij graag willen weten toen jij startte met ondernemen? Wat is je grootste les die je met andere ondernemers wilt delen?

Er zijn zoveel dingen die ik als ondernemer vooral de afgelopen twee jaar heb geleerd. Ik had ze graag allemaal van tevoren al geweten. 

Voor mijzelf is het belangrijkste inzicht geweest dat het een proces is. Jezelf als ondernemer neerzetten met zoiets persoonlijks als wij doen. Het is vallen en opstaan en dat is goed. Het is oké dat dingen niet gaan zoals je wilt. Het is oké als je niet weet hoe het moet. Het is oké als je ergens niet goed in bent. 

Het is goed om hulp te vragen en te ontvangen, maar het is ook oké om zelf stappen te zetten. Alleen jij voelt aan wat voor jou in het moment een goed besluit is. En daar leer je van. 

Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest?

The secret sauce? Dat is dat ik altijd, in elke activiteit van Vuur & IJs mijn authentieke zelf laat zien. Ik heb geleerd om naast allerlei technieken vooral te vertrouwen op mijn intuïtie en vermogen om in te voelen door oprechte verbinding aan te gaan. Wat wij doen is heel erg zuiver op intentie. Geen stappenplannen, geen uitgewerkte programma’s. Er zijn en laten gebeuren wat gebeuren gaat.

Wat geeft ondernemen jou, naast de monetaire waarde?
Ik zie mij niet als ondernemer. Dat is een term die nodig lijkt om mij in sociaal economische kaders en structuren te kunnen plaatsen.

Ik zie mijzelf als mens, als lid van Team Human. Ik wil de wereld graag mooier achterlaten dan ik deze aantrof. Vuur & IJs is de manier om dat te doen. Omdat ik geloof dat de wereld mooier wordt wanneer we energie weten te bevrijden. Energie die niet stroomt omdat mensen niet vrij kunnen of durven leven. 

Ondernemen is in die zin voor mij dus een uiting van een diepe wens de wereld mooier te maken. En met elke sprankeling die ik zie bij onze deelnemers voel ik dat ik op de goede weg ben. 

Wat spreek jou het meeste aan in CommonEasy?
Common easy is voor mij een voorloper. Een lichtpuntje dat het anders kan dan wat we tot nu toe aan het doen zijn. Een andere manier van werken waarbij impact belangrijker is dan winst en economische groei.

Het is voor mij dus een kans om te investeren in dat waarin ik geloof. En een uitweg om niet te hoeven investeren in de eenheidsworst die andere partijen bieden. Het is vrij van de verplichting een ‘groep’ te vormen met vertrouwen dat je als zelfstandige anderen kunt steunen en gesteund zal worden. 

Wil je instappen in het netwerk van Luc en elkaars backup zijn voor als het even tegenzit? Klik dan hier!

Of wil je meer weten over Luc zijn werk? Neem een kijkje op zijn website!

Lotte Kauffman

7 juni 2023

Reacties