Even voorstellen: Lenneke, zelfstandig houtbouwvrouw

Stel jezelf voor en vertel in het kort wat je doet.

Ik ben Lenneke en sinds 3,5 jaar (alweer) timmerman/vrouw. Ik zoek nu voornamelijk als freelancer leuke en vooral ook leerzame klussen. Mijn voorkeur gaat naar duurzaam bouwen en daar is op het moment veel in te leren. Mijn doel is om uiteindelijk alles te weten van het bouwen van een (houten) huis en wie weet dat in de toekomst ergens voor mijzelf kunnen toepassen 🙂

Wanneer & hoe ben je gestart? Wat was jouw moment om te kiezen voor het ondernemerspad? Beschrijf jouw moment dat je over die drempel zetten. Een frustratie of een eureka moment.

Ik heb ongeveer 6 jaar geleden mijn huis gekocht en helemaal verbouwd. Ik werd daar super enthousiast van en kreeg er ook veel energie van. Een jaar later was ik in gesprek met mijn toenmalig werkgever over mijn rol. Tijdens het gesprek hadden we het over een opleiding doen, daar had ik wel interesse in. Zelf zat ik te denken in de richting van coaching, of iets anders, maar wel richting de sociale kant. Aan het einde van het gesprek vroeg hij hoe het met mijn huis was, en ik gaf gekscherend aan dat ik een nieuw huis zocht, want deze was af. Hij kwam vervolgens met het idee om bouwkunde te gaan studeren en dat was serieus bedoeld. Met als idee, eerst de opleiding doen en daarna deeltijd te gaan werken om de rest van mijn tijd te gaan bouwen. Ik was verrast door mijn enthousiasme over het idee. Wat we allebei niet hadden voorzien, was dat ik een jaar later volledig ontslag zou nemen. 

Tot dit punt had ik nog niet gekozen voor het ondernemerspad, ik was op zoek naar een plek waar ik in dienst zou kunnen en waar ik in de praktijk zou kunnen leren. Maar de partij waarmee ik in gesprek was die wilde niet een dienstverband, maar wel op ZP basis. Dus ik werd eigenlijk een beetje die kant op geduwd.

Ik vond dat mega spannend, ook omdat ik niet uit een ondernemersfamilie kom en mijn meeste vrienden ook allemaal in dienst zijn van een bedrijf. Desalniettemin toch naar de KVK gegaan en toen stond ik ineens buiten als ondernemer en als timmerman.

Nu 3,5 jaar later en nog geen dag spijt! Zeg nooit nooit, maar ik denk niet snel weer anders te willen.

Waarvoor doe jij het/wat is je missie/ wat is je drive/ waar krijg je de meeste energie van als ondernemer?

Ik vind het heerlijk om met mijn handen iets te bouwen en dan vooral van hout. Waar ik heel enthousiast van word, is de duurzaamheid van het bouwen met hout. Daarbij leer ik iedere dag nieuwe dingen. 

Op het moment leid ik een heel ‘simpel’ leven en dat bevalt mij heel erg goed. Ik rij ’s ochtends naar mijn klus en ’s avonds rijd ik terug en kom ik thuis met een voldaan gevoel en hoef ik niets meer. Weinig stress in ieder geval en dat is in deze tijd volgens mij een luxe.

Wat had jij graag willen weten toen jij startte met ondernemen? Wat is je grootste les, valkuil of hack die je wilt delen met andere (startende) ondernemers? 

Wat ik snel tegen kwam in mijzelf, was dat ik echt een teamplayer ben en ineens ben je alleen in je keuzes. Dat vond ik lastig op de momenten dat ik even niet wist waar ik moest zoeken naar een klus of naar netwerk. Ik ben toen voor 1 dag in de week bij een partij gaan werken (Buurman Utrecht, tweedehands bouwmarkt) en daar werd ik weer onderdeel van een team. Dat geeft sindsdien een basisgevoel van het hebben van collega’s.

Hoe maak jij het verschil? Wat maakt jou anders dan de rest? Vertel eens iets over jouw secret sauce?

Mijn secret sauce in de bouw is denk ik mijn achtergrond in de communicatie. Daarbij kan ik niet heel goed ver vooruit plannen en dat wil ik ook niet. Dat houdt mij flexibel voor last minute klussen bij opdrachtgevers die ik inmiddels om mij heen heb verzameld. Dat wordt als erg prettig ervaren. Daarvoor moest ik wel onzekerheid opzij zetten van het niet hebben van werk volgende dag/week/maand. Ik leer er steeds meer op te vertrouwen dat dat wel goed komt.

Wat geeft ondernemen jou, naast de monetaire waarde? (werken aan een droom, vrijheid)

Vrijheid!

 

Wat spreek jou het meeste aan in CommonEasy?

CommonEasy geeft mij een veilig gevoel.

Het is, en daar hou ik van, een simpel principe en super goed uitgewerkt. Het geld wat ik maandelijks betaal is er letterlijk voor om andere mensen te steunen en zij mij, wanneer dat nodig is. Het is inzichtelijk tot de cent, ik zie voortgang van de mensen die ik steun en ik voel me daar goed bij. Wat niet wordt uitgegeven per maand is alleen maar een plus en kan ik eventueel later zelf nog een keer gebruiken, maar dat is bijzaak. Er is geen traditionele verzekeringspartij die mij dit gevoel geeft en dat terwijl zij meer vragen van je.

Connect nu met Lenneke op CommonEasy en bekijk haar bedrijf Lend’r houtbouw hier.

Lotte Kauffman

7 maart 2023

Reacties