Economie hacken om de wereld te redden?

In 2019 staan de longen van onze planeet in de fik, hebben we het hitte-record wéér verbroken en hebben we voor het einde van de zomer alle voedsel- en natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan voortbrengen, al opgebruikt.

Terwijl onze manier van leven de planeet aan het uitputten is, zijn er nog steeds mensen die niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Dat is op z’n minst een bijzondere paradox, volgens econoom Kate Raworth.

Zij heeft ‘The Doughnut of social and planetary boundaries’ ontworpen. Een soort ‘kompas voor de mensheid’, die in kaart brengt hoe de grootste uitdaging voor de mens er op dit moment uitziet, in het kort: ‘to meet the needs of all within the means of the planet’.

Hoe we de komende 50 jaar met de planeet omgaan, is bepalend voor de 10.000 jaar erna. Hoog tijd voor wat bijsturing dus! Raworth stelt voor om het doel van onze economie bij te stellen – van eindeloze groei naar ‘gebalanceerde bloei’ (thriving in balance).

De donut van Raworth laat zien dat we flink in het rood staan; we verbruiken te veel en komen tekort in de basis. Hadden we dat niet kunnen zien aankomen? Natuurlijk wel. Sterker nog; volgens Raworth hadden we 10 jaar geleden al een groot verschil kunnen maken als we toen wisten hoe we ervoor stonden. Eigenlijk hadden we dus een soort heldere statusupdate met nuttige feedback moeten krijgen, zodat we verder hadden kunnen ontwikkelen op een gezonde, duurzame manier: met de neuzen dezelfde kant op, werken aan ons gedeeld belang; onze common future.

Carbon clock: we hebben nog 8 jaar
(10-9-2019)

Nieuwe manier van denken

Gelukkig bestaan er steeds meer sociale initiatieven die aansluiten bij deze nieuwe manier van denken over de economie (denk aan CommonBike, Ecosia,FairPhone, van de Bron Fairbnb, Wikipedia, Tony Chocolonely, Common Climate (die laatste bestaat helaas niet). 

Aanvankelijk bracht kapitalisme veel goeds: het opbouwen van infrastructuur, vrijheid van beroepskeuze, ondernemerschap, risico nemen, samen en bedrijfsmatig werken, investeren en een hoop innovatie. Dat is allemaal aan het doorschieten; kapitaal accumuleert en de macht die daaruit voorkomt vormt een bedreiging voor andere waarden, zodanig dat we onze eigen leefomgeving vernietigen. 

Als we het succes van het kapitalisme hacken, kunnen we het dan niet juist gebruiken voor de Common Good? 

CommonEasy werkt als bedrijf aan de common good door een community te faciliteren die voorziet in een vangnet, een backup voor als ondernemen even niet lukt. Dat levert niet alleen financiële voordelen op; het laat empathie, vertrouwen, openheid en verbondenheid floreren. Dat zijn belangrijke waarden en kwaliteiten die we als mensen hebben voor een aangenaam leven. Voor onze community is dat de grote winst!

Dit maakt ons social enterprise vanaf dag 1

Hoe ga je boodschappen, telefoon, woonlasten en kattenvoer betalen als ondernemen even niet lukt? Stel jezelf en je harige vriend gerust en kijk of CommonEasy wat voor je is!

Concreet betekent dit bij CommonEasy dat als je in de shit zit doordat je been hebt gebroken, overwerkt bent of in een burnout zit, je netwerk van mede ondernemers je opvangt. Als je gezondheid je in de steek laat en ondernemen even geen optie is, moet je herstel prio nummer 1 zijn. Daarom biedt je netwerk de financiële ruimte die je nodig hebt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van je woonlasten, boodschappen en je kattenvoer. Bovendien krijg je steun, aanmoediging, tips en comments vol met lieve woorden van mede-ondernemers die snappen wat jij doormaakt. Dat voelt goed en draagt bij aan een sneller herstel, waardoor jij binnen no-time weer kunt doen waar je gelukkig van wordt: werken aan jouw eigen onderneming!

Samen impact maken

Als lid van CommonEasy heb je een eigen dashboard, een beetje zoals de donut van Raworth. Het dashboard laat zien hoe groot jouw eigen netwerk is, hoeveel je gespaard hebt, hoeveel mensen je al geholpen hebt en wat jij persoonlijk moet doen om een 100% backup te hebben. Zo heb je altijd up-to-date en transparant inzicht in je voortgang, zodat je er zelf grip op hebt. Stap voor stap kun je je eigen netwerk gebruiken om je eigen vangnet te realiseren naar jouw wensen. Je zit niet vast aan een valse verzekeringsbelofte die niet waar te maken is; je hebt zelf de touwtjes in handen en komt zo nooit voor verrassingen te staan.

Alles wat je nodig hebt om van dat voordeel te genieten, is jouw eigen netwerk en een slim dashboard dat jou helpt om het met de mensen om jou heen waardevol te maken.

Je netwerk is goud waard!

Je netwerk is goud waard, heeft jouw rug als je valt. Het bestaat uit mensen net als jij, die met je meedenken, je vertrouwen en begrijpen, aanmoedigen om je er sneller bovenop te krijgen. Klinkt dat als te goed om waar te zijn? Het wordt nog beter. Het blijkt namelijk ook nog veel voordeliger te zijn! 


Hoe mooi is de toekomst als we ons als individuen kunnen overstijgen om die grote, abstracte, maar toch levensbelangrijke uitdagingen te kunnen aangaan? Dat we geloven in elkaar, de wil om elkaar te helpen omdat we zien hoe leuk en makkelijk het is! En het allerliefst: dat we het levensbedreigende klimaatprobleem fiksen met elkaar! Wij denken dat we het kunnen en de toekomst bestaat uit netwerken van individuen zoals jij en ik, die samenwerken via een dashboard aan onze common good.


Bij CommonEasy brengen we grote ideeën over de samenleving in de praktijk via onze groeiende community van bewuste ondernemers. We zijn mensen die geloven dat het anders moet en kán voor een mooie en gedeelde toekomst. We laten zien dat sociaal ondernemen bijdraagt aan een mooiere wereld door vertrouwen als basis te nemen. 

Binnenkort gaan we onze dashboard weer verbeteren en daar komen ook jouw ideeën en ervaringen goed van pas! Ga je met ons in gesprek?

Wil jij hier ook aan bijdragen of wil je meer te weten komen over wat we precies doen? Voel je dan meer dan welkom op ons maandelijkse event Connect & Learn of op onze Facebookgroep. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Connect & Learn 19 september

Deze editie vertellen we over onze plannen voor een Blockchain om onze leden mede-eigenaar van CommonEasy te kunnen maken voor een nóg grotere impact! Kom langs, deel, discussieer. We kunnen veel van elkaar leren!

Meld je hier aan!

Jip de Ridder

10 september 2019

Reacties