Zit jij op de goede weg?

Zit jij op de goede weg als ondenemer?

Je bent nu enkele jaren bezig als zelfstandig ondernemer en hebt het idee dat je steeds meer controle hebt over je de tijden die je werkt en de opdrachten die je aanneemt. Daarnaast zie je een duidelijke stijging in je omzet en winst. Je gevoel zegt je dat je goed bezig bent!

Nu willen wij je absoluut niet vertellen dat het niet zo is, maar we willen je er wel op wijzen dat een gevoel soms een vertekend beeld kan geven. Een gevoel is immers moeilijk te meten.

Zo kan uren achter elkaar je favoriete serie bingewatchen terwijl je zakken chips naar binnen harkt, je een goed gevoel geven maar zul je het met ons eens zijn dat het je niet zal helpen een betere ondernemer te worden.

In dit artikel willen we daarom eens stilstaan bij wat onderdelen waar je misschien nog niet bij hebt stilgestaan en die je beter kunt meten dan je gevoel. Op die manier heb je ook concretere punten om aan te werken wanneer je het idee hebt dat je nog niet helemaal op de goede weg zit.

 

Financiële graadmeter

Jammer genoeg zijn er veel mensen die succes meten aan de cijfers op een bankrekening. Natuurlijk moet je als ondernemer geld verdienen. Zonder winst zal geen enkele onderneming overleven, zo simpel is het nu eenmaal.

Maar stel dat je als ondernemer een erfenis ontvangt, een loterij wint of op welke andere manier dan ook aan een enorme som geld komt zonder dat je daarvoor echt hebt ondernomen, kun je dan zeggen dat je op de goede weg zit als ondernemer?

Heb jij het ondernemen dusdanig onder de knie dat je weet hoe je dat geld hebt verdiend en zou je die kennis opnieuw kunnen inzetten?

Naar onze mening is zijn de cijfers op je bankrekening slechts één van de graadmeters van jouw succes als ondernemer.


Heb je een netwerk opgebouwd?

Als je CommonEasy een klein beetje kent weet je dat we fan zijn van een goed en sterk netwerk. Als ondernemer kun je specifieke skills hebben en ergens enorm goed in zijn, tegelijkertijd kan dat betekenen dat er iets anders is waar je spreekwoordelijk gezien geen kaas van hebt gegeten.

De kracht van een goed netwerk zorgt ervoor dat je elkaar kunt helpen. Wanneer jij Piet helpt met het verbeteren van zijn website kan Piet jou daarvoor in ruil helpen met je omzetbelasting.

Daarnaast is mond-op-mond reclame nog altijd enorm succesvol. 77% van de consumenten geeft aan dat de kans dat zij een product of dienst aanschaffen groter is wanneer dit product of deze dienst bekend is bij een vriend of familie. [1]

Wanneer Piet uit jouw netwerk dus op een verjaardag zit en hoort dat het zusje van de jarige van plan is om een onderneming te beginnen maar nog niet weet hoe zij het allemaal moet aanpakken met haar website, zul jij de eerste zijn waar Piet aan denkt.

Zeker omdat jij Piet ook zo goed hebt geholpen met zijn website, zal Piet jou aanbevelen.

Een goed en groot netwerk kun je dus sowieso als een pluspunt beschouwen. Wij zijn van mening dat een goed en groot netwerk een onderdeel is van succesvol ondernemen.

 

Wil je jouw netwerk vergroten? Kom dan eens naar een van onze evenementen en maak kennis met andere ondernemers.

 

Lange termijn visie

Veel jonge, enthousiaste ondernemers kijken de eerste jaren alleen naar de korte termijn. Om als ondernemer succesvol te worden én te blijven zul je ook naar de lange termijn moeten kijken.

Wat zijn jouw plannen met je onderneming? Waar wil je over vijf jaar staan en hoe ben je van plan dat te bereiken?

Zijn er wijzigingen aangekondigd binnen de wetgeving of specifiek binnen jouw branche waar je op in moet spelen?


En natuurlijk de altijd terugkerende vraagstukken voor zelfstandige ondernemers: “Hoe regel ik mijn pensioen?” en “Wat doe ik tegen arbeidsongeschiktheid?”.

Zowel het pensioen als de arbeidsongeschiktheid lijken onlosmakelijk verbonden met het leven als ZZP’er, freelancer of zelfstandig ondernemer.

Nu je hebt gekozen voor de verantwoordelijkheid van het verdienen van je eigen inkomen, ben je ook belast met het verdienen van je eigen pensioen en het regelen van je eigen inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt.

In de praktijk zien we dat ondernemers beide vraagstukken zo lang mogelijk voor zich uitschuiven. “Ik heb nog tijd genoeg om na te denken over mijn pensioen” is een argument van veel jonge ondernemers.

Arbeidsongeschiktheid heeft echter maling aan je leeftijd. Zelfs de allerjongste ondernemers kunnen arbeidsongeschikt raken.

Het beste – of minst erge in dit geval – dat je kan overkomen is een hardnekkige griep die enkele weken aanhoudt. In slechtere scenario’s komen er andere ziektes kijken waarbij je in plaats van weken zelfs enkele maanden aan de kant staat en niet in staat bent om je eigen inkomen te verdienen.

 

Maar los van ziekte vergeten we nog wel eens dat het ook mogelijk is dat je door een blessure tijdens het sporten arbeidsongeschikt raakt als ondernemer of dat je bijvoorbeeld een arm of been breekt tijdens een auto ongeluk.

Het zijn dingen waar we niet vaak bij stil staan en het is gelukkig ook niet zo dat je hier elke dag mee te maken hebt maar feit is wel dat wanneer het jou overkomt, je weinig hebt aan de statistieken die je eerder hebben verteld dat de kans klein was dat zoiets je zou overkomen.

Wanneer zoiets je overkomt kun je dus maanden zonder inkomen zitten. Sommige ondernemers hebben een buffer of kunnen geld lenen bij vrienden en familie. Maar wanneer je dit niet hebt of wanneer dit niet langer mogelijk is zit je met een groot probleem.

Een probleem dat zo groot is dat het er zelfs voor kan zorgen dat je moet stoppen met ondernemen.

Naar onze mening heeft een goede ondernemer dan ook zijn gezorgd dat dit risico tot een minimum is beperkt.

CommonEasy helpt je daar graag bij. Net als bij het worden van een betere ondernemer trouwens. Zo zijn we hard aan het werk om onze community met ondernemers te laten groeien en hebben we om de zoveel tijd meetings waar de leden van CommonEasy met elkaar kunnen sparen om zo te leren beter te ondernemen.

 

Conclusie

Succes is een breed begrip. Voor de ene ondernemer kan een week succesvol zijn wanneer hij of zij een bepaald bedrag omzet heeft behaald, voor de andere ondernemer kan een week succesvol zijn wanneer hij of zij niet meer dan veertig uur heeft gewerkt.

Om voor jezelf duidelijk te krijgen of je op de goede weg zit is het belangrijk dat je kijkt naar de onderdelen waar jij waarde aan hecht.

CommonEasy hecht waarde aan voldoende winst om te kunnen blijven ondernemen en innoveren, een groot en gevarieerd netwerk en een lange termijnvisie.

 

Arbeidsongeschiktheid regelen voor minder dan € 24,- per maand? Dat kan niet. Of toch wel?

 

 

  1. http://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2013/a-multi-mix-media-approach-drives-new-product-awareness.html

 

Robin Peek

7 augustus 2018

Reacties