Coachen: waarom als ondernemer?

Jouw pad

Als ondernemer heb je er misschien al vaker aan gedacht om met een coach aan de slag te gaan. Grote kans zelfs dat je daar al een tijdje mee wacht. Heb ik ook gedaan. Maar waarom die weerstand eigenlijk? Misschien kan ik je helpen door mijn ervaring en afwegingen te delen.

De volgende vragen spookten door m’n hoofd hierover:

“Ik heb het niet nodig.”

“Ik kan het alleen.”

“Welke coach dan? Kies ik niet de verkeerde?”

“Is dit geen zonde van mijn geld?”

Juist door er uiteindelijk voor te kiezen om me wel te laten coachen, heb ik ervaren wat het positieve effect is. Hieronder zal ik mijn inzichten delen, ik hoop dat het je helpt om zelf sneller een keuze te maken hierin.

Ik heb het niet nodig

Er zitten 24 uur en 7 dagen in de week. Dat weten we allemaal. Met een eigen bedrijf is er altijd iets te doen, en je bent waarschijnlijk altijd bezig. Maar vaak is het nog niet genoeg, denk je bij jezelf.

Dat is zonde. Want het is wel genoeg!

Onzekerheden en gevoelens plaatsen, en begrijpen wat je zelf wilt, is super belangrijk. Zeker als je aan het roer staat van je eigen toko. Jij zet zelf je richting uit. Hoe helderder je dat pad hebt voor jezelf, hoe makkelijker je daar ook naar kan handelen. Je haalt daarmee meer uit je energie en tijd.

Uiteindelijk is ieders doel om gelukkig te worden en zijn. Niet per se elk moment een endorfine shot, die dips komen toch wel en horen erbij. Het gaat erom dat je voldoening uit je werk haalt. Die creëer je voor jezelf.

Een coach kan je helpen om meer grip op je gevoelens en onzekerheden te krijgen en wat jij echt helder wil krijgen. Dat je er bij wijze van spreken niet steeds weer anderhalve dag over doet om een antwoord op een vraag te krijgen, maar in twee uurtjes sparren helderheid krijgt. Dat is toch pure winst waar jij meer mee kan doen en meer mee kunt creëren?

Ik kan het alleen

Natuurlijk kan jij alles alleen. Jij hebt niemand nodig. Jij klaart de klus alleen.

Ik geloof dat ook graag en dat vindt mijn ego heel fijn. Echter, het is veel leuker als je anderen uitnodigt om je te helpen en dat maakt alles ook een stuk makkelijker. Waarom niet doen waar je echt goed in bent en anderen je laten helpen met zaken waar jouw talent niet ligt of waar je geen voldoening uit haalt?

Iets wat ontzettend moeilijk is, is jezelf een spiegel voorhouden. Grip krijgen op de patronen die jou elke dag laten denken en doen. Als je een coach durft uit te nodigen om jou te helpen met het spiegelen, kan je nog wel eens echt versteld komen te staan van jezelf.

Ik had het over meer grip krijgen over je gevoelens in een een relatief korte periode met een coach. Je leert enorm veel tijdens zo’n coachingstraject.

Daar lag voor mij de enorme winst. Ik heb nu het vermogen om me steeds sneller te corrigeren in mijn eigen patronen. Sneller afrekenen met onzekerheden en gevoelens die in de weg staan. Maar daar moet je dus wel eerst goed voor in de spiegel hebben gekeken. En een goede coach is die spiegel die je helpt om je patronen helder te krijgen.

Waarom wel die ene coach? Waarom niet?

Je maakt waarschijnlijk de verkeerde keuze, maar is dat erg? 

Je kan altijd terug en je keuze herzien. Dat geldt voor deze keuze ook. Ga eens kennismaken en kijk of het goed voelt voor jou.

En dat is natuurlijk heel persoonlijk. Je moet kunnen samenwerken met iemand en hem, hen of haar kunnen vertrouwen. Je moet openheid kunnen en willen geven en daar samen over sparren. Het is een zoektocht waarin jouw veiligheid vooraan staat.

Ik vind het prettig als een coach uit eigen ervaring kan spreken. Iemand die zelf ondernemer of topsporter is geweest bijvoorbeeld. Nog beter als ze zelf ook een keertje goed gecrashed zijn en de uitdagingen van het leven herkennen. Ik zou bijna zeggen dat een coach die bij je past het niet per se beter weet of een beter mens is. Maar het simpelweg zelf eerder heeft meegemaakt en die lessen uit de eigen zoektocht met jou kan delen. Zodat jij sneller tot je eigen conclusies kan komen over wat je te doen staat.

Een grote uitgave

Het kost geld. En het kan maar zo zijn dat het geld wat je hiervoor nodig hebt er niet is op het moment dat een coach jou het meeste kan helpen. Helaas voor de meeste startende ondernemers en mensen die herstellen van een burnout.

Een ander perspectief op dat het geld kost, is dat jouw persoonlijkheid en energie samen het grootste vermogen is wat je hebt als ondernemer. Daar komt alles uit voort. Waarom zou je die dan niet juist optimaliseren of de troebele randjes er vanaf poetsen?

Hoe authentieker jij bent, hoe meer eigen je wordt, comfortabeler je je voelt en dus hoe meer je het werk of succes aantrekt wat bij jou past.

Wat jou uiteindelijk dan ook daadwerkelijk gelukkig maakt.

Groeien als mens, het ondernemen volgt!

Ondernemen is een mooie reis. Je kun je vrijheid pakken om te ontdekken wat je gelukkig maakt. Maar het is ook spannend en uitdagend. Gelukkig hoef je dat niet elk moment alleen te doen!

Ik merk dat CommonEasy pas echt stappen maakt, als ik zelf stappen zet in mijn persoonlijke groei. De investering die ik de afgelopen tijd deed in coaching, kreeg ik de afgelopen tijd daardoor meer dan terug!

Ik hoor graag van je of mijn verhaal je helpt hierin en of je een keuze hebt kunnen maken!

Liefs,

Jip

Jip de Ridder

11 maart 2021

Reacties