April 2016

Beste lezer,

Ons kantoor in de Stadstuin is operationeel! Hier hebben we de ruimte om samen te werken en meetups te organiseren. Dus voel je uitgenodigd om te komen flexwerken of een van onze meetups bij te wonen.

De volgende meetups zijn:

  • Dinsdag 12/4 – Tech Tuesday – S2M Utrecht – meld je aan

  • Donderdag 21/4 – Nieuwe Economie – Stadstuin Utrecht – meld je aan

  • Maandag 25/4 – CommonEasy – Stadstuin Utrecht – meld je aan

Schade aan je telefoon is niet iets waar je als zelfstandige wakker van ligt, maar het verlies van je inkomen door ziekte natuurlijk wel. Daarom wil jij genoeg mensen in je netwerk hebben om je te kunnen helpen. Maar hoe zorgen we daarvoor? Daar gaan we tijdens onze meetups dieper op in.

Wij willen mensen met elkaar verbinden. We willen een netwerk opbouwen van mensen die gepassioneerd zijn over een betere wereld. Daarom geven we elke donderdag van de maand een podium aan mensen die sleutelen aan een nieuwe economie. 21 april is de eerste meetup die we organiseren met de oprichters van burgerinitiatief Ons Geld.

De oprichters van Ons Geld vertellen over de resultaten van het burgerinitiatief. Het onderwerp geldcreatie is besproken in de Tweede Kamer, maar wat zijn de vervolgstappen van Ons Geld? Hierna vertellen wij over hoe een economie ingericht volgens het Commons-principe eruit ziet.

Wij zien dat het bewustzijn om ons leven anders te organiseren groeit. VPRO onderstreepte ons gevoel met de Tegenlicht aflevering ‘Vakbond van morgen’.

Maar ook De Correspondent liet in dit artikel zien dat we ons leven zonder markt of staat al eeuwen succesvol organiseren met de Commons. Het model dat beter past bij de trends die wij kenmerkend vinden voor deze tijd: Steeds meer verweving van de rollen als werkgever/ werknemer, consument/ producent, waarin technologie meer beschikbaar wordt en mogelijk maakt om zelf meer te doen met de mensen om elkaar heen. Bovendien is informatie steeds toegankelijker wat het mogelijk maakt om meer openheid te geven en te laten zien hoe en waarom dingen werken zoals ze werken.

Een mooi voorbeeld van de nieuwe economie is "de Coöperatie". Dit is een initiatief van journalist Teun Gaudier (de groene Amsterdammer) die journalisten, nu met name zzp'ers, wil gaan organiseren voor een betere positie. Elke journalist van de Coöperatie werkt in zijn eigen netwerk, maar de Coöperatie kan gezamenlijk naar buiten treden. Wat acusitie, inkoop, promoten van het netwerk veel makkelijker maakt. Dat is eigenlijk waar de Commons voor staan, de mensen om je heen organiseren voor je eigen en gezamenlijk belang. Teun heeft ons gevraagd om de Coöperatie te helpen met een backup tegen arbeidsongeschiktheid, een perfecte match voor CommonEasy!

Tussen dit alles zijn we keihard bezig met het zoeken naar nieuwe (zzp)leden. Het ziet er naar uit dat deze maand meerdere groepen zzp'ers gaan starten met CommonEasy. Of dat allemaal lukt vertellen we graag in de volgende nieuwsbrief!

In Solidarity,

Jip, Florian, Jelle en Willem

Team CommonEasy

Florian de Ridder

9 april 2016

Reacties